Οικονομία

ΥΠΕΝ: Τι φέρνει η ατζέντα Σκυλακάκη στην ενέργεια και το σταυρόλεξο των νέων τιμολογίων

Η πολιτική των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο και η νέα δομή των τιμολογίων ρεύματος από την 1 Οκτωβρίου, θέτουν τις άμεσες προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η οποία περνά στα χέρια του Θεόδωρου Σκυλακάκη και της μέχρι πρόσφατα Γενικής Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου που αναβαθμίζεται σε υφυπουργό.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία είχε επιλέξει την οικονομική στήριξη των λογαριασμών ρεύματος μέχρι και το μήνα Ιούνιο, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών τον προηγούμενο μήνα. Εικόνα όμως που έχει διαφοροποιηθεί αισθητά καθώς από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανατιμηθεί κατά 30%.

Το πλεονέκτημα της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι ότι εισέρχεται σε «χαρτογραφημένα» νερά καθώς έχει γνώση των μέτρων στήριξης, τα οποία ο κ. Σκυλακάκης χειρίστηκε και ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, γνωρίζοντας τις λεπτές ισορροπίες και τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τον τόνο άλλωστε των μέτρων έδωσε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της συνέχισης των επιδοτήσεων λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να χαραχθεί και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, καθώς τότε εκπνέει η εφαρμογή του υφιστάμενου μηχανισμού τιμολόγησης με τον καθορισμό πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο που απέδωσε σημαντικούς καρπούς και στήριξε τους καταναλωτές τους δύσκολους προηγούμενους μήνες.

Σήμερα, σημαντικό μειονέκτημα του μηχανισμού είναι ότι όσο οι τιμές παραμένουν χαμηλά αποδίδει λιγοστά υπερέσοδα, τα οποία περιορίζουν τις δυνατότητες οικονομικής στήριξης που παρέχεται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ. Παντελής Κάπρος ζήτησε τις προηγούμενες μέρες στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και πέτυχε την δυνατότητα να παραμείνει ο μηχανισμός του πλαφόν ως όπλο της Ελλάδας και να ενεργοποιείται κάθε φορά που υπάρχει ανοδική κούρσα τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη όμως και αν το μέτρο δεν παραταθεί, η νέα πολιτική ηγεσία καλείται να χαράξει ένα plan B, σε περίπτωση ανατιμήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να αποκλειστούν λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας στον εφοδιασμό που υπάρχει για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Τις τελευταίες μέρες τις τιμές έχει επηρεάσει και η ανησυχία των traders για την επίδραση της πρόσφατης ανταρσίας της Βάγκνερ. Τη Δευτέρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου στο TTF της Ολλανδίας, ανέβαιναν κατά 8%, αγγίζοντας περίπου τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί και στο μέτωπο των τιμολογίων ρεύματος που η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει προτείνει τρεις τύπου κυμαινόμενων τιμολογίων, μέσω των οποίων ανασύρεται από το συρτάρι και η λογική της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία είχε ανασταλεί από πέρσι το καλοκαίρι.

Αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και στο θέμα του ενεργειακού «τουρισμού» που ταλαιπωρεί τους παρόχους ενέργειας και διογκώνει την μεγάλη δεξαμενή των κακοπληρωτών  αλλά και στο ζήτημα των οφειλών που έχουν καταβληθεί με την μορφή των επιδοτήσεων από τους προμηθευτές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στην πορεία η Κομισιόν ανέτρεψε, διαφοροποιώντας την φόρμουλα των μέτρων στήριξης. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει επίσης το πλαίσιο με τα υπερκέρδη των προμηθευτών που δεν ολοκλήρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η διαβούλευση με την Κομισιόν για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα καθορίσει μεταξύ άλλων και το ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αποτελεί ένα ζήτημα που επίσης έχει μείνει πίσω καθώς παρά το γεγονός ότι ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους έχει προσκρούσει στις αντιδράσεις των εταιρειών που έχουν δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει το ΥΠΕΝ και για το σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά που περιμένουν ισχυροί εγχώριοι και διεθνείς παίκτες προκειμένου να πατήσουν το κουμπί και να προετοιμάσουν τις γιγαντιαίες επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Για τα off shore αιολικά εκκρεμεί επίσης η διαβούλευση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσει το επόμενο βήμα που είναι η παραχώρηση των υπεράκτιων «οικοπέδων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...