Στο 4,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από 4,5% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, με τα έκτακτα στοιχεία να δείχνουν ότι ο ετήσιος συνολικός πληθωρισμός του μπλοκ μειώθηκε στο 6,1% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 6,3%.
Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, μειώθηκε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3% από 5,6%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία και τη Γαλλία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, καθώς οι τιμές υποχώρησαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αυξήσεις των τιμών στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται πλέον σε χαμηλά επίπεδα 12 μηνών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου για να λάβει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της, αφού ανέβασε σταδιακά το επιτόκιο αναφοράς της από -0,5% πριν από ένα χρόνο στο 3,25% τον Μάιο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Η ΕΚΤ δεν έδωσε μελλοντικό guidance μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου, αλλά τόνισε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
Ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει «αρκετές» ακόμη αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.