Οι επενδυτές σίγουρα δεν περίμεναν να τελειώσει έτσι η εβδομάδα. Το κλίμα είχε ηρεμήσει και οι δείκτες είχαν πάρει και πάλι την ανιούσα, όμως φευ.
Συμφωνα με το newmoney.gr, μέσα σε λίγες ώρες η ατμόσφαιρα στη Wall Street άλλαξε άρδην, επαναφέροντας την πίεση στους δείκτες και την αγωνία των επενδυτών για το τι θα συμβεί αν τα χειρότερα σενάρια για τη στάση πληρωμών υλοποιηθούν. Αν και ο Τζερόμ Πάουελ λειτούργησε για μια ακόμη φορά -έστω και άθελα του- πυροσβεστικά αντισταθμίζοντας τις αρνητικές ειδήσεις με τρόπο που οι απώλειες στους δείκτες να κινηθούν σε μετριοπαθή επίπεδα. O πρόεδρος της Fed σε δηλώσεις του υπονόησε πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων, πιθανότατα και από το επικείμενο συμβούλιο του Ιουνίου, λόγω των «σφιχτών» δεδομένων στις πιστώσεις μετά την τραπεζική κρίση.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε 33.426 μονάδες με πτώση ύψους 0,33%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,15% στις 4.191 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώθηκε στις 12.657 μονάδες μειωμένος κατά 0,24%.
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Κομβικό σημείο για την αλλαγή στα πρόσημα στάθηκε η αιφνιδιαστική είδηση πως οι διαπραγματευτές-βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εγκατέλειψαν τον Λευκό Οίκο αποχωρώντας ουσιαστικά από το τραπέζι των συνομιλιών για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους.
Αν και η απουσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής του G7, σημαίνει πως οι συνομιλίες γίνονται σε κατώτερο επίπεδο από βουλευτές και αξιωματούχους, αυτό δεν υποβαθμίζει τη σημασία των εξελίξεων.
«Έως ότου (στο Λευκό Οίκο) είναι πρόθυμοι να έχουν λογικές συζητήσεις για το πως μπορούμε ουσιαστικά να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το σωστό, δεν πρόκειται να καθίσουμε εδώ και να μιλάμε στους εαυτούς μας» τόνισε καυστικά ο συντηρητικός βουλευτής της Λουιζιάνα, Γκάρετ Γκρέιβς που έχει οριστεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, ως ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών διαπραγματευτών. Μάλιστα, η αναφορά του Γκρέιβς σε «παύση» των συνομιλιών καλλιέργησε ένα εύλογο κλίμα ασάφειας.
Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στο Σαββατοκύριακο ή θα υπάρξει αναστολή της διαδικασίας μέχρι την επιστροφή Μπάιντεν, την Κυριακή; Και αν ισχύει το δεύτερο, τότε πρακτικά ο στόχος της επίτευξης και επικύρωσης από τη Βουλή, αλλά και τη Γερουσία, μιας συμφωνίας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μοιάζει από δύσκολος έως αδύνατος.
Εξάλλου, το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει να κάνει μόνο με τα στενά χρονικά περιθώρια. Θυμίζουμε πως η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχει δηλώσει πως το Δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του πέραν της 1ης Ιουνίου. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ πιο ουσιαστικό.
«Υπάρχουν πραγματικές διαφωνίες ανάμεσα στα μέρη σε θέματα προϋπολογισμού και οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Η ομάδα του προέδρου εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση μιας λογικής διακομματικής λύσης» ήταν η λακωνική δήλωση από τον Λευκό Οίκο.
H πίεση από τις… πτέρυγες
Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου υποστήριξαν ότι ο αισιόδοξος τόνος που είχε δώσει ο ΜακΚάρθι την Πέμπτη περί προόδου στις συνομιλίες προκάλεσαν αντιδράσεις στη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, αν και αυτό δεν είναι βέβαιο αν μεταφράζεται σε πιο σκληρή στάση των διαπραγματευτών στη σημερινή συνάντηση. Εξάλλου και ο Λευκός Οίκος αντιστέκεται εξαρχής στις δραστικές περικοπές των δαπανών που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ανησυχώντας όχι μόνο για εκτροπή του προγράμματος του αλλά και για την πιθανότητα η συμφωνία να «μπλοκαριστεί» από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών.
Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκαν όσοι αναλυτές της αγοράς είχαν σπεύσει να επισημάνουν ότι το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πολιτικά και πως δεν θα ησυχάσουν μέχρι να «πέσουν» οι οριστικές… υπογραφές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το πολιτικό ρίσκο από την μη επίτευξη συμφωνίας και το ντόμινο που θα πυροδοτήσει μια στάση πληρωμών για την αγορά και την οικονομία, όπως και την παγκόσμια οικονομία, είναι τεράστιο για αμφότερες τις πλευρές.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι η αλλαγή κλίματος στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήρθε κοντά στο κλείσιμο της εβδομάδας, έτσι ώστε να μην αλλοιώσει το συνολικά θετικό πρόσημο για το πενθήμερο. Ο S&P μετρά κέρδη ύψους 1,7% για την εβδομάδα, που είναι το μεγαλύτερο πενθήμερο άλμα από το Μάρτιο, ενώ για τον Nasdaq η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο 3,1%, συμπληρώνοντας μάλιστα την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου. Πιο περιορισμένα τα εβδομαδιαία κέρδη του Dow στο 0,4%.
Οι μετοχές
Στις μετοχές που ξεχώρισαν, η Disney μέτρησε απώλειες μετά την υποβάθμιση της μετοχή της από την Macquarie Research, ενώ στον αντίποδα κέρδη κόντρα στο αρνητικό κλίμα κατέγραψε η μετοχή της πετρελαϊκής Occidental Petroleum, καθώς ο ήδη μεγαλομέτοχος της Γουόρεν Μπάφετ διεύρυνε το μερίδιο του στο 24,4% με νέες αγορές, τις τελευταίες ημέρες. Αν και ο Μπάφετ έχει διευκρινίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πετρελαϊκής.
Ακολουθώντας το καθοδικό ρεύμα σε αρνητικό έδαφος επανήλθαν και οι ευάλωτες μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, με οδηγό την Western Alliance και την PacWest.