Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,78% στις 1.122,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.135,50 μονάδων (+0,38%) και 1.120,70 μονάδων (-0,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,62 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,38 εκατ. τεμάχια αξίας 10,39 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,89% στις 2.737,69 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.644,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 860,06 μονάδες.
Μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις, το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τις εντολές κατοχύρωσης κερδών. Τα εταιρικά αποτελέσματα και το "παιχνίδι" των αποτιμήσεων βοήθησαν ώστε να συντηρηθεί το rotation μεταξύ τίτλων που πρωταγωνιστούν καθημερινά να συνεχίζεται. Άλλωστε, το μήνυμα έχει δοθεί, η αγορά δεν "θέλει" να αναδιπλωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια προσπαθούν να επιδοθούν σε κινήσεις που μεγιστοποιούν το όφελος τους.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, CEO κυπριακής ΕΠΕΥ, η ανοδική δυναμική του Γενικού Δείκτη διατηρείται, παρά την "υψοφοβία" την οποία νομοτελειακά δημιουργεί η παραμονή του σε υψηλά 100 και πλέον μηνών. Διαγραμματικά, ο Δείκτης καλείται να διασπάσει και να παραμείνει πάνω από τα υψηλά της 1/3/2023 (1133 μονάδες) σε αλλεπάλληλα κλεισίματα, επίπεδο που αποτελεί και το ημερήσιο stop επί των θέσεων short.
Την ίδια ώρα, η αγορά παρακολουθεί τη ροή των δημοσκοπήσεων προκειμένου να διαγνώσει τα σενάρια της επόμενης των εκλογών στις 21 Μαΐου, με το ενδεχόμενο μιας περιόδου ακυβερνησίας και αβεβαιότητας να έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες. Έτσι, μετά από έναν "πάτο" στις 998 μονάδες στις 20 Μαρτίου, έχει προσθέσει αρκετές μονάδες, προεξοφλώντας πλέον λιγότερο αρνητικά σενάρια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο είναι και η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, με την Πειραιώς να έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον. Αν και οι εκτιμήσεις δεν αποκλείουν μια εισαγωγή της, το γεγονός ότι ο Standard Index έχει ήδη 10 τίτλους στη σύνθεση του δεν αποκλείεται να αναβάλλει την ένταξη της τραπεζική μετοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του τραπεζικού κλάδου στον δείκτη MSCI Greece αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 35% ενώ σε περίπτωση που εισαχθεί η Τράπεζα Πειραιώς θα ξεπεράσει το 40%.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό, Quest, Aegean, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες των ΕΛΧΑ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο ξεπέρασαν το 1%.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Autohellas, Jumbo, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, με τον Σαραντη και την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν αμετάβλητες. Ήπια ανοδικά, στον αντίποδα, έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, με την Coca Cola να ενισχύεται κατά 1,11%.