Όταν στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας η Eurostat ανακοίνωσε πτώση στον πληθωρισμό τροφίμων κατά 2 σχεδόν μονάδες, ήταν αρκετοί εκείνοι που άρχισαν να πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας. Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ -αν και απέφυγε να το πει ανοιχτά- εξέφρασε την ευχή ότι αφού οι τιμές των πρώτων υλών έχουν υποχωρήσει, πρέπει αυτό να περάσει στους καταναλωτές.
Φευ! Η ανακοίνωση της αύξησης του δείκτη τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πτώσης έσβησε τα όποια χαμόγελα αισιοδοξίας.
Ο Δείκτης αυξήθηκε στις 127,2 μονάδες τον Απρίλιο, από 126,5 τον Μάρτιο, τροφοδοτώντας νέα σενάρια αυξήσεων των ήδη στα ύψη τιμών που κατατρύχουν τους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.
Ο κύριος ένοχος της αύξησης αυτής είναι η ζάχαρη. Ο δείκτης της ανεβηκε μέσα σε ένα μήνα 22,4 μονάδες, στις 149,4, μια αύξηση μεγαλύτερη από 17,5% και βρίσκεται πια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Την αύξηση πυροδότησαν φόβοι επάρκειας για την περίοδο έως το τέλους του έτους καθώς Ινδία και Κίνα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παραγωγή τους ενώ και η παραγωγή σε Ταϊλάνδη και ΕΕ είναι χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες.
Το....χεράκι της βάζει και η Βραζίλια τόσο με την ενίσχυση του ρεάλ έναντι του δολαρίου που σπρώχνει προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές όσο και με τις πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις που καθυστερούν τη συγκομιδή.
Ενισχυτικά λειτούργησε και η άνοδος του δείκτη των κρεάτων κατά μιάμιση μοναδα στις 114,5. Έχουν αυξηθεί οι τιμές στο χοιρινό γιατί υπάρχει ανισορροπία στην προσφορά και στη ζήτηση. Η ζήτηση έχει αυξηθεί καθώς οι αγορές της Ασίας χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες όμως η προσφορά με υγειονομικά και προβλήματα υψηλού κόστους αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Περίπου ίδια εικόνα και στα πουλερικά. Οι Ασιάτες θέλουν περισσότερα αλλά η γρίπη των πουλερικών που έχει επανεμφανιστεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως έχει πλήξει την παραγωγή. Αύξηση τιμών και στο βοδινό κρέας μετά την πτώση του αριθμού των προς σφαγή ζώων στις ΗΠΑ. Μόνο οι τιμες στα αμνοερίφια παρέμειναν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.
Ακόμη και στα δημητριακά των οποίων ο δείκτης υποχώρησε υπάρχουν 2 πηγές ανησυχίες. Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία λήγει στις 19 Μαίου και οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την τρίτη παράταση της δεν μπορεί να πει κάποιος ότι βαίνουν καλώς καθώς οι Ρώσοι δηλώνουν ανικανοποίητοι από τους όρους που υπάρχουν στο τραπέζι.
Ο δεύτερος παράγοντας ανησυχίας είναι το ρύζι. Σύμφωνα με τη Fitch, η φετινή σοδειά θα είναι η μικροτερη των τελευταίων 20 χρόνων εξαιτίας του συνεχιζομενου Ρωσοουκρανικού πολέμου και των κακών καιρικών συνθηκών σε Κίνα και Πακιστάν.
Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί την τελευταία 2ετία η ζήτηση κατακόρυφα καθώς εκατομμύρια καταναλωτές στον πλανήτη αναζητούν πιο φθηνές εναλλακτικές στο πολύ ακριβό σιτάρι. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η τιμή του ρυζιού να βρίσκεται σε υψηλό δεκαετίας.
Στα θετικά η πτώση για 10 συνεχή μήνα του δείκτη των γαλακτοκομικών -μια κατηγορία προϊόντων που τόσο ταλαιπωρεί και τους Έλληνες καταναλωτές- ο οποίος τον Απρίλιο βρέθηκε περίπου 25 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό του περσινού Ιουνίου.