Οικονομία

Οικονομικότερο καύσιμο και τον φετινό χειμώνα το φυσικό αέριο

Οικονομικότερη σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά και άλλα καύσιμα ήταν τελικά η θέρμανση με φυσικό αέριο τον φετινό χειμώνα, εξασφαλίζοντας διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης χρημάτων για τους οικιακούς αλλά και τους επαγγελματίες καταναλωτές.  Παρά τις εκτιμήσεις για αντίστροφη πορεία ακόμη και τις κυβερνητικές παραινέσεις για στροφή σε καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης, όπως τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «Φυσικό Αέριο», Ιωάννης Μητρόπουλος, το φυσικό αέριο απέδειξε ότι αποτελεί καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και ως επένδυση θα πρέπει να αξιολογείται σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μια μέση πολυκατοικία που γύρισε την  εγκατάστασή της σε φυσικό αέριο, επενδύοντας από 3.000 έως 5.000 ευρώ, μέσα σε 10 χρόνια έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ. 

Ο κ. Μητρόπουλος έδωσε μάλιστα και ορισμένα άλλα παραδείγματα για να καταστήσει εμφανής την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα καύσιμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ το όφελος της φετινής χειμερινής περιόδου (από Οκτώβριο του 2022 έως Απρίλιο του 2-2023), ανήλθε σε 160 ευρώ παρέχοντας εξοικονόμηση χρημάτων 14%. Κατά 36% ήταν αντίστοιχα η εξοικονόμηση για ένα κατάστημα εστίασης, αποφέροντας όφελος 6.600 ευρώ σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος ενώ για ένα φούρνο τα χρήματα που εξασφάλισε ήταν 2.500 ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που θα πλήρωνε για κατανάλωση πετρελαίου ντίζελ.

«Υπήρχαν εκτιμήσεις το φετινό χειμώνα ότι το αέριο θα ήταν πολύ ακριβό και κάποιες λίγες πολυκατοικίες επέστρεψαν στο πετρέλαιο  και αυτοί τραβάνε το μαλλιά τους τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σημείωσε, οι τιμές του φυσικού αερίου που σήμερα αποκλιμακώνονται, πέφτουν όλο και χαμηλότερα, και στην αγορά υπάρχει πάρα πολύ φυσικό αέριο και δεν υπάρχει πια κίνδυνος γιατί οι αγορές δείχνουν να έχουν ισορροπήσει.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το «Φυσικό Αέριο» κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση, επιτυγχάνοντας οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία, η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κατάφερε να είναι ο Νο1 πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια που εισχώρησε στην αγορά, κατάφερε να πάρει μερίδιο 3,5% και να βρεθεί στην πρώτη θέση μεταξύ των μη καθετοποιημένων παικτών της αγοράς στην μέση και χαμηλή τάση. Η εταιρεία σημείωσε μάλιστα αύξηση 10% στο μερίδιό της το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αυτό είχε θετικό αντίκτυπο και στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το 2022, καθώς η «Φυσικό Αέριο» ακολούθησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με κέρδη μετά από φόρους στα 32,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με πέρσι της τάξης του 130%. Σε επίπεδο τζίρου, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών 880 εκ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σχολιάζοντας χθες το θέμα με την φορολόγηση των υπερκερδών, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο μέτρο που είναι ειλημμένη απόφαση, από τα κέρδη του 2022 της εταιρείας, το κράτος θα πάρει πίσω ως υπερέσοδα το 1/3, κάτι που σημαίνει ότι η «Φυσικό Αέριο», θα διατηρήσει μια κερδοφορία στα επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...