Οικονομία

Βρετανός ΥΠΟΙΚ προς πολίτες: Βουλώστε το και ζήστε με λίγα χρήματα!

Αυτή την εβδομάδα, ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, προκάλεσε δημόσια αντίδραση και ξεσήκωσε τεράστια θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν είπε ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία « πρέπει να αποδεχτούν» ότι είναι φτωχότεροι και ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις που έχουν για αυξήσεις των μισθών να τις ξεχάσουν γιατί θα τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα είπε, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος στους εργοδότες απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, ενώ οι εταιρείες μετακυλούν τα υψηλότερα έξοδά τους στους πελάτες. Αυτό το «παιχνίδι μεταφοράς “πακέτων”», ανέφερε, δημιουργεί πληθωρισμό που θα μπορούσε να παραμείνει και να γίνει επίμονος.Γιαυτό πρέπει να μάθουν να ζούνε με τα λίγα, είπε.

Αυτή η αναλογία έγινε όταν η φιλανθρωπική τράπεζα τροφίμων Trussell Trust ανακοίνωσε ότι είχαν μοιράσει σχεδόν τρία εκατομμύρια πακέτα τροφίμων τους τελευταίους 12 μήνες. Για πάρα πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα, το « το πακέτο» κάθε άλλο παρά παιχνίδι είναι.

Την ίδια στιγμή, οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών είναι υπερδιπλάσιοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ενώ πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται επίσης να αγοράσουν καθημερινά είδη σούπερ μάρκετ, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι περίπου στο 19%, στον υψηλότερο ετήσιο ρυθμός σε περισσότερα από 45 χρόνια.

 
Ο μισθός του Huw Pill αναφέρεται ότι είναι 190.000 £ ετησίως . Οπότε είναι πολύ άσχημο και προκλητικό εκ μέρους του να ειρωνεύεται για τις μισθολογικές απαιτήσεις των ανθρώπων όταν του δίνουν ένα πακετάκι κάθε μήνα με τόσα πολλά μετρητά.
 
 

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τόσο αλαζονικές ανοησίες από κάποιους που βρίσκονται σε θέση εξουσίας. Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήταν υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, ο Iain Duncan Smith ισχυρίστηκε με αλαζονεία ότι μπορούσε να ζήσει με 53 λίρες την εβδομάδα. Εκείνη την εποχή, οι εβδομαδιαίες αποδοχές του  όμως ως υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν 1.600 λίρες την εβδομάδα .

Ο πρώην υπουργός και εκατομμυριούχος πατέρας έξι παιδιών Τζέικομπ Ρις-Μογκ παραπονέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν κάνουν αρκετά άτομα παιδιά, αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του έχουν οδηγήσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά να ζουν στη φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα πραγματικά προβλήματα σε αυτή τη χώρα δεν προκαλούνται από τους κανονικούς ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά παιδιά. Προκαλούνται από κομψούς κλόουν σαν αυτόν που έχουν πάρα πολλούς απογόνους και τους στέλνουν στον κόσμο.

Το πιο διάσημο από όλα, η Μαρία Αντουανέτα, όταν είπε ότι οι εξεγερμένοι φτωχοί δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το ψωμί, φημολογείται ότι είπε  “Αφού δεν έχουνε ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι”. Και όλοι ξέρουμε τι της συνέβη. Ένα χρόνο μετά, η Μαρία Αντουανέτα και ο βασιλιάς δεν μπορούσαν να φάνε ούτε ψωμί, ούτε παντεσπάνι, γιατί δεν είχαν κεφάλια. Τους τα έκοψε ο επαναστατημένος γαλλικός λαός στη γκιλοτίνα.

Έμεινε στην Ιστορία ως παροιμιώδης φράση που εκφράζει την κοινωνική αναλγησία των προνομιούχων έναντι των οικονομικά ασθενέστερων λαϊκών μαζών. Πολλές φορές τέτοιοι άνθρωποι ηγούνται κρατών ή κατέχουν σημαντικές θέσεις στην πολιτική και την κοινωνία μιας χώρας.

Εν τω μεταξύ στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών πέρασε η αμερικανική τράπεζα First Republic και στη συνέχεια θα πουληθεί στη JP Morgan, αφού οι προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που είχε προκληθεί από λανθασμένες επενδύσεις.

Η JP Morgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων της First Republic, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI).

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) και οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, που ανακοίνωσαν τη συμφωνία νωρίς το πρωί της Δευτέρας, δήλωσαν ότι πουλούν όλα τα 93,5 δισ. δολάρια των καταθέσεων της και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της - συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τίτλους - στην JP Morgan. 

Η συμφωνία σημαίνει ότι όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπερβαίνουν το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων, θα διατηρήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Η First Republic, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 233 δισ. δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κατάρρευση της Washington Mutual το 2008. Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank.

Η χρεοκοπία της First Republic φαίνεται απίθανο να πυροδοτήσει ακόμη μια κρίση εμπιστοσύνης. Οι περιφερειακές τράπεζες έχασαν καταθέσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι μειώσεις ήταν μέτριες σε σύγκριση με την εκροή των 100 δισ. δολαρίων της First Republic.

«Αυτά είναι τα τελευταία στάδια αυτού του αρχικού πανικού. Τα προβλήματα της First Republic ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της SVB και της Signature», δήλωσε ο Steven Kelly, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα του Yale για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. «Αυτή δεν είναι η ιστορία του 2008, όπου μια τράπεζα έπεσε και οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην επόμενη μεγαλύτερη τράπεζα, που θα είχε κι αυτή προβλήματα».

 
 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

"Εμετικό" - "Συγνώμη Χριστιανοί": Σάλος με την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα σχόλια στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι η παράσταση ήταν μια «ερμηνεία του ελληνικού θεού του κρασιού και της...