Με πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,1% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά δημοσιονομικά το 2022, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση στοιχείων από ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως αρχικό στόχο την συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ το πολύ καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα είχε προαναγγείλει προ ημερών ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Πλέον μένει να φανεί εάν θα παραμείνει ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του 2023 ή αν θα αυξηθεί ο στόχος προς το 1% του ΑΕΠ. Η νέα πρόβλεψη θα αποτυπωθεί στον πολυετή προϋπολογισμό (πρόγραμμα σταθερότητας) που πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή και διευκολύνει δραστικά τη δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να γίνει φέτος (δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια τους επόμενους μήνες για στήριξη της οικονομίας), αλλά και βελτιώνει την εικόνα της χώρας προς τις αγορές και τους επενδυτές με επόμενο ορόσημο τη σημερινή ανακοίνωση από τον οίκο Standard & Poor's.
Η πιο μεγάλη μείωση χρέους στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Eurostat η Ελλάδα είναι μεν το κράτος με το πιο υψηλό χρέος πανευρωπαϊκά, αλλά καταγράφει και την πιο ταχεία αποκλιμάκωση. Της τάξης του 23,3% μόνο τον τελευταίο χρόνο. Δεύτερη σε μείωση χρέους είναι η Κύπρος και Ακολουθεί η Πορτογαλία.
Οι ανακοινώσεις γίνονται στο πλαίσιο της ανά εξάμηνο διαδικασίας «πυερβολικού ελλείμματος» με την οποία ελέγχεται η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών-μελών αλλά και επικυρώνονται τα στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό για την Ελλάδο είναι πως δεν υπάρχει «αστερίσκος» για κάποιο θέμα, για παράδειγμα για το υπό έρενυα το προηγούμενο διάστημα σχήμα «Ηρακλής».