Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Όλο και πιο κοντά στο «τέλος των μετρητών»! Λαγκάρντ: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για ψηφιακό ευρώ

Στο φως βγήκε η μέχρι πρότινος «κρυφή» ατζέντα της προώθησης των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), μετά από τη δημοσίευση συνέντευξης της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει της οποίας «η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Εάν οι δηλώσεις της Λαγκάρντ αποδειχθούν αληθείς, η συνήθεια των εγχρήματων συναλλαγών σε μετρητά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο τη στιγμή που η Ευρωζώνη θα μεταβεί σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα.

Η Λαγκάρντ υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από τα νομίσματα μη φίλιων χωρών ή τα νομίσματα τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μίας ιδιωτικής επιχείρησης». Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανέφερε πως το CBDC θα υπερκεράσει τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών αλλά οι αναλυτές του TDR υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα, του οποίου οι συναλλαγές θα περνούν μέσω από τα «βιβλία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χρηματοδότηση της «τρομοκρατίας»

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις βίαιες ταραχές στη Γαλλία πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι οποίες όπως υποστήριξε «χρηματοδοτήθηκαν από μικρές, ανώνυμες πιστωτικές κάρτες». Τόνισε πως αν και το ψηφιακό ευρώ ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη μικρού σκέλους χρηματοδότηση αυτή (300-400 ευρώ), υποστηρίζει πως τα παραδοσιακά χρήματα έχουν πολλάκις χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί λόγο για επιπλέον ελέγχους από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές πρόσφατα αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν 1.000 ευρώ στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε περίπτωση ανωνυμίας του πελάτη.

Στη Γαλλία, το όριο για ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ αλλά και τις εγχρήματες συναλλαγές βρίσκεται, επίσης, στα 1000 ευρώ για τους Γάλλους φορολογούμενους.

Ό,τι και να συμβεί στο μέλλον, η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες τώρα έχουν λίγους μήνες μέχρι να βρεθούν αντιμέτωπες με μία σημαντική αλλαγή της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Όλα αυτά τη στιγμή που οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται. Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων, περίπου 400.000 πολίτες «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Παρισιού, με συνολική προσέλευση περίπου 800.000 ατόμων σε όλη τη χώρα.

Οι απεργοί ζητούν ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Οι κινητοποιήσεις αυτές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαμαρτυρόμενων. Περίπου 300 άτομα εισέβαλαν τόσο στο εστιατόριο La Rotonde, όσο και στα γραφεία της BlackRock όπου άναψαν φωτοβολίδες και προκάλεσαν ζημιές.

Οι κινητοποιήσεις απέκλεισαν δρόμους, πανεπιστήμια και την πρόσβαση ακόμη και στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle. Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ομάδες διαμαρτυρόμενων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι τώρα, οι γαλλικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 1.850 συλλήψεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ