Στις 13 Μαρτίου 1986 η εταιρεία του Bill Gates Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο και ο Bill Gates κέρδισε 350 εκατομμύρια δολάρια κυριολεκτικά εν μία νυκτί.
Για την ακρίβεια, ο 30χρονος τότε συνιδρυτής και CEO πούλησε μετοχές αξίας 1,6 εκατ. δολαρίων. Όμως, το 45% της Microsoft που διατήρησε στην κατοχή του απέκτησε αξία 350 εκατ. δολαρίων στην αγορά.
Όπως έγραφε τότε το Fortune σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμά του στον Gates και στο IPO που θεωρήθηκε «το deal της χρονιάς», «το χρήμα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σημαντικό για αυτόν τον ελεύθερο κληρονόμο μιας από τις κορυφαίες οικογένειες του Σιάλτ, του οποίου ο πατέρας είναι partner σε μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της πόλης και η μητέρα είναι έφορος στο University of Washington και στέλεχος της Pacific Northwest Bell».
Το Fortune περιγράφει τον Gates –που σίγουρα δεν ήταν τόσο γνωστός όσο σήμερα- σαν ένα σπασίκλα που ασχολείται αποκλειστικά με τις business των υπολογιστών, αν και «κατακτά κάθε είδους γνώση με εκπληκτική ευκολία».
Τι κάνει πέραν του να ασχολείται με τη Microsoft ο νεαρός ακόμα Gates; Το περιοδικό τον περιγράφει σαν ένα γυναικά που οδηγεί σαν τρελός, και για αυτό έχει μαζέψει ένα σωρό κλήσεις ακόμα και με την αργή ντίζελ Mercedes, την οποία αγόρασε επίτηδες, για να μην μπορεί να τρέχει τόσο γρήγορα.
Πώς γιόρτασε, λοιπόν, τα νέα του πλούτη ο Bill Gates; Όπως φαίνεται, έκανε μία πολύ συνετή κίνηση, την οποία άλλωστε συστήνουν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι σε όποιον βρεθεί με αρκετά χρήματα στα χέρια του: Αποπλήρωσε το στεγαστικό δάνειο των 150.000 δολαρίων που είχε πάρει.
«Δεν υπάρχει ποτέ κανένα κίνητρο να παραμένει κανείς χρεωμένος», εξηγεί στο CNBC ο ειδικός, Kevin O’Leary. «Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Τι θα γίνει εάν απολυθείς ή εάν σου προκύψουν κάποια αναπάντεχα έξοδα. Το κάποτε διαχειρίσιμο στεγαστικό δάνειο θα μοιάζει ξαφνικά όχι και τόσο διαχειρίσιμο».
Βέβαια, ο Gates κατέληξε δισεκατομμυριούχος, όμως τη στιγμή εκείνη, η επιτυχία του ήταν κάθε άλλο παρά εγγυημένη.
Για αυτό και η απόφασή του να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο ήταν συνετή και σίγουρα πιο πρακτική από εκείνες που πήρε όταν άρχισε να βγάζει τα πρώτα του σοβαρά χρήματα.
Το 1979, όταν η Microsoft ξεκίνησε να του αποφέρει μεγάλα ποσά, ο Gates αγόρασε μία Porsche 911. «Αγόρασα κάτι που ήταν μια μικρή υπερβολή. Ήταν μεταχειρισμένο, αλλά ήταν ένα απίστευτο αυτοκίνητο», θα έλεγε σε συνέντευξή του στο Bloomberg το 2016.
Ίσως να μην ήταν καλή ιδέα, με δεδομένο ότι ο Gates συνήθιζε να δοκιμάζει τα όρια της Porsche του στην έρημο του Νιου Μέξικο, κοντά στα –τότε- κεντρικά γραφεία της Microsoft. «Κάποιες φορές, όταν ήθελα να σκεφτώ τη νύχτα, απλά έβγαινα έξω και οδηγούσα σε υψηλές ταχύτητες. Ευτυχώς, δεν σκοτώθηκα όσο το έκανα», θα ομολογούσε αργότερα.
Κάποια φορά, πάντως, κατέληξε στη φυλακή, από όπου αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον φίλο και συνέταιρό του, Paul Allen, για να τον βγάλει.
Μετά την είσοδο της Microsoft στο χρηματιστήριο, η περιουσία του Bill Gates εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα να γίνει δισεκατομμυριούχος στα 31 του χρόνια, το 1987. Την εποχή εκείνη, ήταν ο νεότερος άνθρωπος που είχε καταφέρει να γίνει δισεκατομμυριούχος. Και έως το 1995, η περιουσία του είχε φτάσει στα 12,9 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι ο 39χρονος τότε Gates ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Κράτησε τον τίτλο αυτό για αρκετά χρόνια.
Σήμερα, με περιουσία 104 δισ. δολαρίων, είναι ο 6ος πλουσιότερος στον κόσμο. Όμως έχει υποσχεθεί να βγει από τις λίστες των δισεκατομμυριούχων, δωρίζοντας την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
moneyreview.gr