Μάχες για να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο της εβδομάδας έδωσε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας εν τελεί να διευρύνει το ανοδικό σερί των τελευταίων δυόμιση και πλέον μηνών, παρά το γεγονός ότι οι διορθωτικές πιέσεις επικράτησαν στους περισσότερους τίτλους.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 1.114,68 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.125,00 μονάδων (+0,56%) και 1.103,88 μονάδων (-1,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 95,88 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,37 εκατ. τεμάχια.
Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11%, με τον FTSE 100 να έχει άνοδο 0,77%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,80%.
Ο μακρύς κατάλογος των "μαύρων κύκνων" συνεχίζεται
Το ανοδικό ρεκόρ των 11 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων του Γενικού Δείκτη ισοφαρίστηκε ωστόσο το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο, ανάφερει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στην δυναμική της αγοράς καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Η αναμονή -προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα- φαίνεται να υιοθετείται προς ώρας ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απέκτησε εκ νέου αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας. Η αγορά ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρος του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Η έλευση του Μαρτίου με ή χωρίς τους μαύρους κύκνους που συστηματικά σχεδόν εμφανίζονται από το 2020 και μετά σηματοδοτεί την έναρξη μιας απρόβλεπτης περιόδου που η αγορά θα κληθεί να αξιολογεί μέρα με την ημέρα. Οι επόμενες 90 ημέρες έχουν έντονο και πυκνό περιεχόμενο νέων και εξελίξεων. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια πριν και μεταξύ των δύο εκλογών, την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2022 αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023.
Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε δύο συνεδριάσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και Αμερική. Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σε αύξηση της μεταβλητότητας, αφού σε μια αγορά που έχει τρέξει 20% από την αρχή του έτους τα αντανακλαστικά αποκτούν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας ειδικά σε αστοχίες που αφορούν οικονομικά δεδομένα.
Τεχνική εικόνα
Η διαγραμματική εικόνα δείχνει βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης η οποία έχει και το άλλοθι της μακράς παραμονής σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 έχουμε ενεργοποίηση σήματος πώλησης από τον MΑCD το οποίο έρχεται σε συμφωνία με το καθοδικό χάσμα (1.122 – 1.119) της 2ας Μαρτίου, ένδειξη εκκίνησης καθοδικής κίνησης. Την ίδια ένδειξη δίνει και ο σχηματισμός της εβδομάδας ο οποίος υποδηλώνει τοπική κορυφή που ακολουθείται από βραχυπρόθεσμο γύρισμα ως το μέσον του εύρους της πρόσφατης ανόδου.
Οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης Τρίτης (1.140,96 μονάδες) διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ. Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς. Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πωλητές έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1090 (23,6% διόρθωση της ανόδου) και δεύτερο τις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου), καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έχασε 3,17%, με τη Motor Oil να ακολουθεί με -2,16%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Τιτάν και Eurobank.
Στον αντίποδα, η Jumbo κέρδισε 3,79%, με την Εθνική να ενισχύεται κατά 1,17%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Quest, Alpha Bank, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas.