Οικονομία

Τεχνολογικοί γίγαντες απολύουν συνεχώς! τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους

Ακριβώς όπως η Google, η οποία την Παρασκευή ανακοίνωσε την κατάργηση περίπου 12.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, ένα κύμα μειώσεων προσωπικού έπληξε τους υπαλλήλους των λεγόμενων «τεχνολογικών κολοσσών» από το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Agerpres.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει «λίγο πάνω από 18.000» θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Το σχέδιο απολύσεων θα αφορά κυρίως τα καταστήματα που διαχειρίζεται ο όμιλος και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο όμιλος διανομής προσέλαβε πολλές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της ζήτησης, διπλασιάζοντας το προσωπικό του παγκοσμίως μεταξύ των αρχών του 2020 και των αρχών του 2022. Ο όμιλος είχε 1,54 εκατομμύρια υπαλλήλους στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Meta , η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο την απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού. Αυτό είναι το πρώτο κοινωνικό σχέδιο στην ιστορία της ομάδας.

Η Meta, η οποία είχε περίπου 87.000 υπαλλήλους παγκοσμίως στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέφερε απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2022, με απότομη μείωση των εσόδων και των κερδών και στάσιμο αριθμό χρηστών.

Ο αμερικανικός γίγαντας πληροφορικής Microsoft , επικαλούμενος την οικονομική αβεβαιότητα και τις αλλαγές στις προτεραιότητες των πελατών του, ανακοίνωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι θα απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Μαρτίου, λίγο λιγότερο από το 5% των 221.000 εργαζομένων του.

Η εταιρεία Redwood (Ουάσιγκτον) έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο γύρους απολύσεων: έναν τον Ιούλιο του 2022, ο οποίος επηρέασε λιγότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού και τον δεύτερο τον Οκτώβριο, ο οποίος επηρέασε λιγότερους από 1.000 ανθρώπους.

Το Twitter που αγοράστηκε πρόσφατα από τον Έλον Μασκ, ξεκίνησε μαζικές απολύσεις στις αρχές Νοεμβρίου 2022, επηρεάζοντας περίπου τους μισούς από τους 7.500 υπαλλήλους του κοινωνικού δικτύου. Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο δισεκατομμυριούχος χρέωσε βαριά την εταιρεία, της οποίας η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη εύθραυστη καθώς υπέστη σημαντικό έλλειμμα τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Ο Evan Spiegel, επικεφαλής της Snap, της μητρικής εταιρείας της γνωστής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat, ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2022 μια αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει στην καταστολή περίπου του 20% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή πάνω από 1.200 εργαζομένους. Το Snapchat, το οποίο έχει ολοένα και περισσότερους χρήστες, εξακολουθεί να δυσκολεύεται γιατί παράγει όλο και λιγότερα έσοδα. Ο όμιλος δεν δημιούργησε ποτέ ετήσιο καθαρό κέρδος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ