Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα ζητά νέα πρόταση από την Κομισιόν

Η Ελλάδα πήρε με το μέρος της τις χώρες του Νότου και κόντρα στη Γερμανία και τον άξονα του Βορρά, κατάφεραν να ασκήσουν βέτο στη διευκόλυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού, αν δεν υπάρξει πρωτίστως η θέσπιση πλαφόν για το φυσικό αέριο. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, έγινε νωρίτερα συντονιστική συνάντηση, με την Κομισιόν λίγη ώρα αργότερα να καταθέτει την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των 15 η ισπανική πλευρά έκανε την έκπληξη και συντάχθηκε με το μπλοκ της Ελλάδας. Ετσι λοιπόν, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Λιθουανία συμφώνησαν να μπουν στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν δίνουν πολιτική έγκριση σήμερα και να τα μπλοκάρουν.

Οπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι' αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

Σκρέκας: «Οχι» στα 275 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την αντίθεσή του για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ/MWh όπως έχει προτείνει η Κομισιόν, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας που έκανε λόγο για την ανάγκη να άμεσων λύσεων γιατί συνεχίζεται να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Η ενεργειακή κρίση συγκλονίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και για αυτό, πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θα θέλαμε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό. Διότι, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, της περιόδου εκείνης όπου υποφέραμε από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός, δεν θα ενεργοποιούνταν. Το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι αγοράζει το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο. Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο. Και, φυσικά, ο ευρωπαϊκός κανονισμός αλληλεγγύης θα πρέπει να συμβαδίζει και να συνδέεται με έναν τέτοιο μηχανισμό διόρθωσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ