Οι αυξημένες αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια τη θερινή περίοδο φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της λίστας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στα προ πανδημίας επίπεδα για το γ’ τρίμηνο του 2022.
Συμφωνα με το newmoney.gr, τα στοιχεία επικαλείται το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) και σύμφωνα με αυτά τα αεροδρόμια στην Ελλάδα (+4,8%), στο Λουξεμβούργο (+3,3%) και στην Ισλανδία (+1%) ξεπέρασαν τον όγκο επιβατών πριν από την πανδημία στη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.
Συνολικά σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, εντός κι εκτός Ε.Ε., στο πιο δυνατό τρίμηνο του για τον ευρωπαϊκό τουρισμό υπολείπεται κατά 12% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, έχοντας βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα του 2022 (-17% το β’ τρίμηνο 2022 και -39% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα αεροδρόμια σε μεγάλες τουριστικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας (-1,8%), της Ισπανίας (-7,8%), της Κροατίας (-9,3%) και της Ιταλίας (-11,4%) είχαν γενικά καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ, μαζί με εκείνα της Ρουμανίας (-4,8%), της Λιθουανίας (-7,6%), της Ιρλανδίας (-10%) και της Πολωνίας (-11,2%), όπου η συνεισφορά των αεροπορικών χαμηλού κόστους σε σχέση με την αύξηση της διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων ήταν κάθε παρά αμελητέα.
Τα αεροδρόμια στις μεγαλύτερες αεροπορικές αγορές ανέκαμψαν με βραδύτερους ρυθμούς- με τη Γαλλία (-14,1%) να σημειώνει τα καλύτερα αποτελέσματα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (-18,1%) και η Γερμανία (-25,9%).
Η πιο αργή ανάκαμψη αποδίδεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές αφενός έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη διηπειρωτική κίνηση (ιδίως προς την Ασία), αφετέρου ίσχυσαν στη διάρκεια του καλοκαιριού περιοριστικά μέτρα λόγω υπέρμετρου φόρτου με τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια ξεπέρασε κατά 4% την αντίστοιχη του 2019 με τη χώρα μας να είναι στις λίγες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACI Europe που είχαν θετικές επιδόσεις.
Οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα
Με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και δή ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτέμβριου 2022 καταγράφηκαν 18,5 εκατ. αεροπορικές αφίξεις σχεδόν στα ίδια επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά -0,2%/-35 χιλ. αφίξεις.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτέμβριου 2022, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 4,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -830 χιλ./-16,1%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 309 χιλιάδες (-16,5%).
Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε οριακή αύξηση 1,6% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,0 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,8%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 7,8% και στο αεροδρόμιο της Κω οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 3,4%.
Ως προς τις αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια, την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 5,7 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 6,3 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -9,3% ή αλλιώς κατά 583 χιλ. αφίξεις.