Στην εξαγορά του 70% των μετοχών της εταιρείας Κουρέλλας προχωρά η ΔΕΛΤΑ (όμιλος Vivartia), κάνοντας δυναμική είσοδο στα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 30% της εταιρείας θα παραμείνει στην οικογένεια Κουρέλλα.
Περίπου ένα μήνα μετά την πώληση της βουλγαρικής United Milk Corporation στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, η CVC Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Vivartia, ξεδιπλώνει το συνολικό της σχέδιο για να περάσει η ΔΕΛΤΑ στη νέα εποχή.
Όπως είχε γράψει ο ΟΤ, η ενίσχυση της θέσης της ΔΕΛΤΑ, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων, περνάει μέσα και από εξαγορές, εξ ου και το νέο deal.
Από τις στάνες των Γρεβενών στα σαλόνια όλου του κόσμου
Η Κουρέλλας, με έδρα στα Γρεβενά, είναι το πρώτο βιολογικό γαλακτοκομείο της Ελλάδας ενώ πραγματοποιεί σχεδόν το 90% των πωλήσεών της στο εξωτερικό.
Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα της γρεβενιώτικης γαλακτοκομικής επιχείρησης, η οποία περνά στον έλεγχο της ΔΕΛΤΑ, «ταξιδεύουν» σε Αμερική, Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία.
Να σημειωθεί ότι η εξαγωγική διαδρομή της εταιρείας ξεκίνησε πριν από 37 χρόνια με τον Σωκράτη Κουρέλλα, που ταυτόχρονα είναι και φαρμακοποιός να στέλνει για πρώτη φορά τη φέτα του στην Αμερική.
Πρωτοπόρος στα βιολογικά γαλακτοκομικά
Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε από ένα μικρό τυροκομείο τη δεκαετία του 1960 από τον Χρήστο Κουρέλλα, πατέρα των δύο αδελφών, Σωκράτη και Θεόδωρου.
Το 1985 μετακόμισε σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και η εταιρεία έλαβε τη σημερινή της μορφή, το 1992, όταν ιδρύθηκε η Κουρέλλας Α.Ε., σε συνέχεια της προϋπάρχουσας ομόρρυθμης εταιρείας.
Το 1996 κάνει την επιχειρηματική κίνηση που αλλάζει για πάντα την πορεία της.
Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, που διακινεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με το εμπορικό σήμα BIOPAN, χρησιμοποιώντας τις γερμανικές προδιαγραφές της Naturland, καθώς στην Ελλάδα την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν πρότυπα και κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα.
Παράλληλα, για τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων , η οικογένεια Κουρέλλα δημιούργησε ξεχωριστό εργοστάσιο ζωοτροφών (Trofipan A.E.), από το οποίο εφοδιάζει και τους συνεργαζόμενους με την εταιρεία κτηνοτρόφους.
Μia Feta
Το 2013, η εταιρεία, με στόχο να εδραιώσει την παρουσία της φέτας, και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους καταναλωτές, άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης, ιδρύοντας το κατάστημα, Μia Feta Feta Bar στην οδό Παύλου Μελά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία συνεχίζει να ξεχωρίζει στον κλάδο των γαλακτοκομικών παράγοντας έξι από τα 21 ΠΟΠ ελληνικά τυριά (φέτα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, μπάτζο, ανεβατό και μανούρι), ενώ διαθέτει φάρμα με 240 αγελάδες βιολογικής εκτροφής και φάρμα με 400 πρόβατα, επίσης βιολογικής εκτροφής.
Η εταιρεία διαθέτει τυροκομείο 4.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων, εργοστάσιο ζωοτροφών 3.000 τ.μ. σε έκταση 10 στρεμμάτων και βιολογική φάρμα 4.000 τ.μ. σε έκταση 30 στρεμμάτων.
Η γκάμα της εταιρείας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βιολογικά και φυτικά (plant based) προϊόντα.
Τζίρος 12,5 εκατ. ευρώ
Ο τζίρος της Κουρέλλας για το 2021 ανήλθε σε 12, 5 εκατ. ευρώ με τα EBITDA στα 1,5 εκατ. ευρώ.
Κατά τη χρήση του 2020 (σ.σ. πρόκειται για τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό) ο κύκλος εργασιών της Κουρέλλας ανήλθε στο ποσό των 8.889.612 ευρώ έναντι του ποσού 6.748.884 ευρώ που αφορά στα αντίστοιχα έσοδα για τη χρήση του 2019.