Στόχος της μείωσης είναι να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Από το δημοσιονομικό αυτό μέτρο θα επωφεληθούν από το νέο έτος όσοι έχουν ετήσιο μισθό κάτω από 21.000 ευρώ, δηλαδή ένας στους δυο φορολογούμενους στην Ισπανία.
Όπως δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο το κόστος αυτό εκτιμάται σε 1,9 δισεκ. ευρώ για δύο χρόνια. Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στους πιο εύπορους φορολογουμένους προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που έχει λάβει για να μετριάσει τον αντίκτυπο της εκτόξευσης του πληθωρισμού.
“Αυτός ο φόρος αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες”, που θα ισχύσει το 2023 και το 2024, θα επηρεάσει τα άτομα που η καθαρή αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, δηλ. το 0,1% των φορολογουμένων, υπογράμμισε η Μοντέρο. Αναμένεται να αποφέρει 1,5 δισεκ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.
Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μια συνεχή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και στο συντηρητικό δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), που ανακοίνωσε μειώσεις φόρων σε πολλές περιφέρειες τις οποίες κυβερνά όπως στην Ανδαλουσία.
Η Ισπανία είναι μια πολύ αποκεντρωμένη χώρα όπου οι περιφέρειες διαθέτουν ευρείες αρμοδιότητες, κυρίως στα δημοσιονομικά.
Αυτές οι μειώσεις φόρων, που αφορούν κυρίως στην περίπτωση της Ανδαλουσίας και τον φόρο περιουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή, επικρίθηκαν από την Αριστερά που κατηγορεί τη Δεξιά πως διαλύσει την ισορροπία ανάμεσα στις περιφέρειες σε μια στιγμή όπου η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές δαπάνες.
Ο πληθωρισμός καλπάζει και στην Ισπανία καθώς βρίσκεται στο 9% τον Σεπτέμβριο με την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα όπως οι επιδοτήσεις καυσίμων, η ανάληψη ενός μέρους των εισιτηρίων των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και η αύξηση των συντάξεων. Το ποσό αυτό φτάνει τα 30 δισ.ευρώ και ισοδυναμεί με το 2,3% του ΑΕΠ της χώρας.