Σε μία νέο- μεσαιωνική εποχή που ο Δυτικός άνθρωπος δεν θα μπορεί να καλύψει παρά τις βασικές, τις απόλυτα βασικές ανάγκες του οδηγούμαστε ή προσπαθούν κάποιοι να μας οδηγήσουν δηλώνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης, στα παραπολιτικα FM.
Ο κος Φίλης τονίζει ότι οδεύουμε ξανά στο χαμηλότερο επίπεδο της πυραμίδας του Maslow, όπου ο άνθρωπος θα προσπαθεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες (φυσιολογικές ανάγκες κατά Maslow) όπως Αέρας, Νερό, Τροφή, Ύπνος και πρακτικά δεν θα ξέρουμε αν έχουμε αρκετά χρήματα για να ζήσουμε το παιδί μας τονίζει ο καθηγητής.
Ουτοπία η ελευθερία για τον σημερινό άνθρωπο συμπληρώνει ο κος Φίλης, ένα πλαίσιο επιλογών ιια να διαλέξεις μεν αλλά έως εκεί. Δέκα άνθρωποι ελέγχουν όλον τον πλούτο στην εποχή μας και θέλουν να τους λέμε και ευχαριστώ συμπληρώνει ο κος Φίλης που τονίζει ότι στην Ανατολή, με τα προβλήματα των κυβερνήσεων και των καθεστώτων που υπάρχουν στον Ανατολικό κόσμο, υπάρχει αντίδραση για την κατεύθυνση αυτή.
Από την ιστορία μας γνωρίζουμε ότι αντίστοιχη αντίδραση πρέπει να περιμένουμε και στον Δυτικό κόσμο. Βλέπουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και ας περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει στις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ιεράρχηση αναγκών κατά Μάσλοου είναι μια ιδέα στην ψυχολογία που προτάθηκε από τον Αμερικανό Αβραάμ Μάσλοου στην εργασία του το 1943 "A Theory of Human Motivation" («Μία θεωρεία στα ανθρώπινα κίνητρα») στο περιοδικό Psychological Review.
Η ιεράρχηση των αναγκών χωρίζεται μεταξύ των αναγκών ανεπάρκειας και των αναγκών ανάπτυξης. Ενώ η θεωρία εμφανίζεται συνήθως ως πυραμίδα σε εικονογραφήσεις, ο ίδιος ο Μάσλοου δεν δημιούργησε ποτέ μια πυραμίδα για να αντιπροσωπεύει την ιεραρχία των αναγκών.