Οικονομία

Η ΕΛΣΤΑΤ εκθέτει τον Χατζηδάκη: Όχι μείωση της ανεργίας στο 11,4% – Αύξηση στο 12,6% τον Ιούλιο

Εντελώς άλλη εικόνα σύμφωνα με το ΕΝΔΥΣΙ, από εκείνη που είχε δημιουργήσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν δήλωνε ότι η ανεργία υποχώρησε στο 11,4%, καταγράφοντας ρεκόρ, παρουσίασε χθες η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία τον Ιούλιο έφτασε το 12,6%, δηλαδή 1,2 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από εκείνη που ο κ. Χατζηδάκης είχε γνωστοποιήσει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε βέβαια, ήταν η Eurostat που είχε δημοσιεύσει αυτά τα, προσωρινά, όπως αποδείχτηκε, στοιχεία και τα είχε αξιοποιήσει ανάλογα ο υπουργός, ασκώντας κριτική μεταξύ άλλων και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, είναι η ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύει τα επίσημα στοιχεία, από τα οποία φαίνεται ότι η ανεργία, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε εν μέσω θέρους!

Αντί για σημαντική μείωση, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, τελικά η ανεργία τον Ιούλιο κατέγραψε μικρή αύξηση, κλείνοντας στο 12,6%, από 12,3% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή,  δείχνουν ότι η ανεργία τον Ιούλιο καταγράφηκε στο 12,6%, μειωμένη σε σχέση με το 14,1% του Ιουλίου του 2021, αλλά σαφώς αυξημένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. Μάλιστα, επειδή ο συγκεκριμένος μήνα αποτελεί την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου, το γεγονός ότι η ανεργία κινείται αυξητικά και όχι πτωτικά, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, προβληματίζει.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για το θέμα της ανεργίας, άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας του κόμματος σχολίασε ότι, «πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης πανηγύριζε για το 11,4% της ανεργίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat, αναφέροντας μάλιστα με αμετροέπεια ότι «η πραγματικότητα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ», που θεωρεί τον ίδιο και την κυβέρνηση Μητσοτάκη «πολέμιους των εργαζομένων και των ανέργων». Μάλιστα και ο κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σε θριαμβευτικό κλίμα, έκανε την ίδια αναφορά στα στοιχεία της ανεργίας.

Τελικά όμως και η στατιστική εκδικείται… και εκθέτει τον κ.Μητσοτάκη και τον κ.Χατζηδάκη, καθώς σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στο 12,6% την ανεργία για τον Ιούλιο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η ανεργία τον Ιούλιο αυξήθηκε σε σχέση με το 12,3% του Ιουνίου!»

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, υπογράμμισε ότι, «όσον αφορά την πραγματικότητα, που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας εξαιτίας του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών κυβερνητικών ρυθμίσεων, αυτή είναι η εργασιακή ζούγκλα και ανασφάλεια, η εργοδοτική ασυδοσία, η καταστολή των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών και η συνεχής μείωση της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που ανατροφοδοτούνται από τις κυβερνητικές πολιτικές!»

Με τα καινούργια δεδομένα που έχουν ανακύψει από την ΕΛΣΤΑΤ, φαίνεται ότι:

  • Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.116.125 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 133.094 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (+3,3%) και μείωση κατά 29.013 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (-0,7%). Άρα, παρά το γεγονός ότι η θερινή τουριστική περίοδος προκαλεί προσλήψεις, ειδικά εποχιακά απασχολούμενων, κατά τον συγκεκριμένο μήνα, διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας κατέγραψαν μείωση.
  • Οι άνεργοι ανήλθαν σε 591.209 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 63.165 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-9,7%) και αύξηση κατά 10.509 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (+1,8%). Το στοιχείο αυτό, έρχεται για μια ακόμα φορά σε πλήρη αναντιστοιχία με τους εγγεγραμμένους ανέργους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ). Όπως προκύπτει για τον μήνα Ιούλιο, στο μητρώο του Οργανισμού είχαν καταγραφεί 948.930 ανέργους. Πρόκειται για μια διαφορά 357.721 ατόμων, που μεταφράζεται σε ανεργία στα επίπεδα του 18%, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Η μοναδική σύμπλευση των στοιχείων, διαπιστώνεται ως προς το σκέλος της αύξησης των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούνιο. Όμως ακόμα και εκεί η διαφορά είναι μεγάλη  (+10.509 άτομα η ΕΛΣΤΑΤ, +27.283 άτομα η ΔΥΠΑ).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή εκείνοι που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.121.452, σημειώνοντας μείωση κατά 101.966 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 (-3,2%) και αύξηση κατά 16.465 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 (+0,5%).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ