Για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τη σημασία των επενδύσεων στη χώρα μίλησε από το βήμα του συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.
Επαινώντας την Ελλάδα και την ανθεκτικότητα που έδειξε τα χρόνια της κρίσης δήλωσε «Θυμάμαι όταν η Ελλάδα διένυε περίοδο κρίσης, μια πολύ επώδυνη περίοδο για εμένα, και πώς ακριβώς κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά επέδειξε ανθεκτικότητα. Είχε 27% ανεργία και παρόλα αυτά κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση».
Για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ συμπλήρωσε: «Όταν οι ΗΠΑ ήθελαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση είχαν υιοθετήσει τις δημοκρατικές αρχές της Ελλάδας και προσπαθούσαν να εμπνευστούν. Ο Πάτρικ Χένρι είχε πει “Ελευθερία ή θάνατος”. Μοιραζόμαστε πολλές κοινές δημοκρατικές αξίες, πάντα έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος στον οποίο μπορείς να βασιστείς. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε την Δημοκρατία. Θέλουμε δημοκρατία ή αυταρχικό καθεστώς; Μπορούμε να θεωρούμε αποδεκτό ότι χώρες εισβάλλουν σε άλλες χώρες και προκαλούν όλη αυτή την κρίση; Άμαχοι πεθαίνουν, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων στην Ευρώπη και ο Μπάιντεν κάνει εξαιρετική δουλειά, στη συνεργασία του με την Ευρώπη.
»Οι ΗΠΑ ελέγχουν το 60% του LNG εδώ, η Ελλάδα πρωτοπορεί στις ΑΠΕ και έχει φιλότιμο, άρα δεν θα υποχωρήσει και θα βοηθήσει την Ουκρανία και θα προασπίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
»Μιλήσαμε για τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητή στην περιοχή πρόσφατα σε δείπνο με τον διοικητή του Supreme Court και ρωτούσα ποιες είναι οι σχέσεις, οι οποίες είναι πολύ καλές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν λέει πως έχουμε οικοδομήσει καλές σχέσεις».
Επενδύσεις
Όσον αφορά τις επενδύσεις επιχειρήσεων στη χώρα και αναφερόμενος τα παραδείγματα των Pfizer, Cisco και Deloitte ανέφερε: «Αξιοποιήστε τις επιχειρηματικές δυνατότητες, συνεργαστείτε με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε πως ο πόλεμος είχε δευτερεύουσες επιπτώσεις όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.
«Οι προκλήσεις ενόψει χειμώνα θα είναι τεράστιες, τεράστια εκτόξευση τιμών, τεράστιες ελλείψεις τροφίμων» προειδοποίησε και συνέχισε: «Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο θα μπορούσε να είναι μια άλλη χώρα, ακόμη και η Ελλάδα, άρα θα πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλές, θα πρέπει να εμπλακούν σε συνεργασία με τους εταίρους και η Ελλάδα είναι ένας από τους εταίρους των ΗΠΑ. Ως πρέσβης είμαι περήφανος για όσα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν και για τις σχέσεις των δύο χωρών».