Οικονομία

Σπρώχνει ο Πούτιν την Ευρώπη σε ύφεση- Τι πυροδότησε την κρίση;

Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά εκνευρίζεται για την επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό, μια άλλη βαθιά κρίση δημιουργείται στην Ευρώπη. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ωθεί την Ευρώπη προς μια πιθανή ύφεση πυροδοτώντας μια ενεργειακή κρίση στην ήπειρο. Η Ρωσία έχει περικόψει δραστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. Σε θύλακες της Ευρώπης, πολλοί διολισθαίνουν στη «φτώχεια καυσίμων», με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών να συμπιέζονται και τις επιχειρήσεις να τεντώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία σχεδιάζει τώρα να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για «εργασίες συντήρησης».

 

Τι πυροδότησε την κρίση;

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, το οποίο τροφοδοτεί τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά της. Τώρα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτάχθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσφερε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ο Πούτιν απάντησε με απότομες περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ. 

Ενώ η Ρωσία έχει τιμωρήσει ανοιχτά ορισμένες χώρες της ΕΕ επειδή είναι «μη φιλικές», ο Πούτιν φαίνεται επίσης να στοχεύει κρυφά άλλες χώρες.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι «μη φιλικές» χώρες πρέπει να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, έκρινε ότι η λήψη αυτών των εντολών από τον Πούτιν θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και προέτρεψε τις εταιρείες να πληρώνουν μόνο στο νόμισμα που αναφέρεται στα συμβόλαιά τους – κυρίως ευρώ ή δολάρια.  Η Ρωσία διέκοψε στη συνέχεια τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Στις 27 Ιουλίου, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom μείωσε στο μισό την ποσότητα φυσικού αερίου που διοχετεύει μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που εκτείνεται στη Γερμανία, στο 20% περίπου της χωρητικότητας και το απέδωσε σε τεχνικούς λόγους. Η Γερμανία, ωστόσο, το θεώρησε ως μια βαθμονομημένη κίνηση για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Υπάρχουν άλλοι τρεις αγωγοί που τροφοδοτούν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά αυτός που διέρχεται από την Πολωνία και τη Λευκορωσία έχει επίσης κλείσει.

Τώρα, σε μια άλλη ανατροπή, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, για μη προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το δει ως άλλη μια απόπειρα στροφής του Πούτιν.

 

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος των περικοπών της Ρωσίας στην παροχή φυσικού αερίου;

Υπήρξε μια απότομη πτώση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρόσφατα – από περίπου 40% των εισαγωγών σε περίπου 15%. Έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη σε ολόκληρη την ήπειρο. Σχεδόν το 20% της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτείται από μονάδες φυσικού αερίου.

Την Παρασκευή, το συμβόλαιο για το γερμανικό ηλεκτρικό ρεύμα για το επόμενο έτος άγγιξε τα 995 ευρώ ανά μεγαβατώρες και στη Γαλλία, οι τιμές ξεπέρασαν τα 1.100 ευρώ, πάνω από δεκαπλάσια αύξηση και στις δύο χώρες από πέρυσι. Η Γερμανία αγοράζει σχεδόν το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τώρα αντιμετωπίζει φθίνουσα προσφορά τους χειμερινούς μήνες εν μέσω ανησυχιών ότι ο Πούτιν μπορεί να διακόψει εντελώς την τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας Ofgem ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει σχεδόν το ανώτατο όριο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου σε 3.549 λίρες κατά μέσο όρο ετησίως, αποδίδοντάς το στις ρωσικές περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου και την άρση των περιορισμών Covid.

 

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα;

Για να έχετε μια αίσθηση της σοβαρότητας της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σκεφτείτε αυτό. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήσει σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των βρετανικών νοικοκυριών σε φτώχεια καυσίμων μέχρι τον Ιανουάριο, δείχνει μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιορκ. Ακόμη και μετά τη σχεδιαζόμενη κρατική στήριξη, πολλά νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος θα δυσκολεύονταν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τους. Η μελέτη δείχνει ότι 18 εκατομμύρια οικογένειες, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι, θα αντιμετώπιζαν κρίση κόστους ζωής.

Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία αγόραζε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Και η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης παλεύει τώρα να ενισχύσει τις χειμερινές προμήθειες φυσικού αερίου εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να κλείσει εντελώς τις βρύσες.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί να εξελιχθεί σε ύφεση – η κατανάλωση θα πληγεί στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης καθώς οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται και οι επιχειρήσεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναβάλουν τα σχέδια επέκτασης λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να πωλούν λιγότερη ενέργεια, αλλά τα κέρδη τους μπορεί πράγματι να έχουν αυξηθεί λόγω της έκρηξης των τιμών, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη την κρίση;

Χωρίς ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις. Ένα από αυτά είναι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Η Γερμανία επισπεύδει την κατασκευή τερματικών εισαγωγών LNG, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση. Υπάρχει υψηλή ζήτηση LNG και από την Ασία, καθιστώντας τις εισαγωγές LNG ακριβές.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν απεγνωσμένα μέτρα, προωθώντας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Η Ισπανία, για παράδειγμα, έχει εισαγάγει ένα νέο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με κατευθυντήριες γραμμές για συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Η Γαλλία έχει επίσης νέους κανόνες για τα κλιματιζόμενα καταστήματα, ενώ στη Γερμανία, η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι πυρηνικοί σταθμοί της σε λειτουργία για κάποιο χρονικό διάστημα αντί να κλείσουν. Κάποια δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι πολλοί Γερμανοί εξοικονομούν ξύλα ακόμη και για το χειμώνα.

Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία που απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο στον απόηχο των εξελίξεων στη Ρωσία. Ωστόσο, υπόσχεται να είναι ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...