Στο επίκεντρο σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, φαίνεται ότι βρίσκονται Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία, αφού είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με την έκθεση για την Ελλάδα να είναι «μέτρια» και άλλων χωρών της περιοχής «χαμηλή», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Newmoney.gr, Γερμανία και Αυστρία δεν διαθέτουν βιώσιμες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, ενώ η Ιταλία ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Στην ανάλυσή της, η Fitch λαμβάνει υπόψη παράγοντες που περιορίζουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως τη διαφοροποίηση των πηγών και τη δυναμικότητα για εισαγωγές LNG. Αφού ληφθούν υπόψη οι παράγοντες αυτοί, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «υψηλή» η έκθεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, ενώ της Ελλάδας είναι «μέτρια» και άλλων δυτικών χωρών της ΕΕ «χαμηλή».
Μάλιστα όπως σημειώνει o οίκος, η μεγάλη μείωση των ροών ρωσικού αερίου δείχνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τις εξαγωγές αερίου.
Σε γενικές γραμμές, οι δυτικές χώρες της ΕΕ είναι λιγότερο εξαρτημένες από τις κεντρικές και ανατολικές, με τις περισσότερες από τις πρώτες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης είναι μεγάλες και στο σύνολό της η περιοχή θα αντιμετώπιζε σοβαρό μακροοικονομικό σοκ στην περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, επισημαίνει η Fitch.