Οικονομία

Χατζηδάκης: Πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις - Πότε θα βγουν όλες οι παράλληλες

«Μένουν ακόμα, περίπου άλλες 60.000 εκκρεμείς συντάξεις», αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι τελικά πολύ μικρότερος, καθώς κάποιες από τις συντάξεις αυτές δεν γίνεται στην παρούσα φάση να εκδοθούν για «τεχνικούς και νομικούς λόγους», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπως αναφέρει το ertnews.

Για παράδειγμα – όπως είπε – υπάρχουν συντάξεις που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι χρωστούν πάνω από τα όρια και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παράνομο να εκδοθεί η σύνταξη. Επίσης, υπάρχουν συντάξεις που αφορούν μετά τον έλεγχο που γίνεται σε ανθρώπους που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, ενώ υπάρχουν συντάξεις που για να τις βγάλει ο ΕΦΚΑ, πρέπει να έχει κλείσει προηγουμένως το θέμα του ελέγχου της αναπηρίας. Ο ίδιος έχει ζητήσει από τον ΕΦΚΑ να κάνει όλον τον υπολογισμό για να δούμε ξεκάθαρα πόσες είναι οι πραγματικά εκκρεμείς συντάξεις. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε πράγματι στην τελικά ευθεία», επισήμανε παρουσιάζοντας τα στοιχεία από το σύστημα «Άτλας», σύμφωνα με τα οποία οι αποφάσεις που εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν περίπου σε 139.000, δηλαδή «είναι μια αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι που ήταν χρονιά ρεκόρ, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Τώρα με τις 139.000 συντάξεις, εκδόθηκαν περίπου 15.000 πιο πολλές συντάξεις σε σχέση με ολόκληρο το 2019. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στη λύση του θέματος των εκκρεμών συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι ξεκινάει σιγά-σιγά να αντιμετωπίζεται το θέμα με τις παράλληλες συντάξεις, λέγοντας ότι «έχουμε έναν ορίζοντα 4 μηνών από τώρα, προκειμένου να έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα στην ολότητά του». «Οι εκτιμήσεις είναι λίγο αυθαίρετες ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που δικαιούνται αυτή την προσαύξηση ή την παράλληλη σύνταξη ανάλογα πως θέλει να το λέει ο καθένας. Θα το ξέρουμε μόνο όταν θα έχουν γίνει όλες οι διασταυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Οι παράλληλες συντάξεις αφορούν ασφαλισμένους που ταυτόχρονα πλήρωναν εισφορές και σε άλλα Ταμεία, όπως για παράδειγμα εάν κάποιος είναι γιατρός του Δημοσίου και έχει και ασφάλιση στο πρώην ΤΣΑΥ, ή είναι δικηγόρος του Δημοσίου και είναι και στο Ταμείο Νομικών. Αυτοί οι συνταξιούχοι παίρνουν ήδη συντάξεις και περιμένουν να πάρουν την προσαύξηση. «Για αυτό το πράγμα υπήρχε μια εμπλοκή, διότι – μεταξύ των άλλων – δεν υπήρχε το λογισμικό για πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε το λογισμικό εδώ και ένα μήνα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας μίλησε για τα στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί πάρα πολύ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, καθώς από τα 705 εκατομμύρια του 2022 και τώρα έχουν μείνει μόνο 78 εκατομμύρια, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 89%. «Πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό αυτό θα έχει μηδενιστεί πλήρως», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επικείμενων αυξήσεων στις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι πέρα από τα έκτακτα βοηθήματα, προβλέπεται από τη νομοθεσία – ήταν συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα- ότι από 1ης – 1ου – 2023 ξεπαγώνουν οι συντάξεις και μάλιστα προσδιορίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι αυξήσεις. Το ποσοστό της αύξησης για όλες τις συντάξεις θα προκύπτει από το άθροισμα της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το οποίο θα διαιρείται δια του 2.

«Οι συντάξεις ήταν παγωμένες επί 12 χρόνια. Ο νόμος Βρούτση ο οποίος έκανε θετικές παρεμβάσεις για αρκετές ομάδες συνταξιούχων. Για παράδειγμα όσοι ήταν ασφαλισμένοι για πάνω από 30 χρόνια, είδαν μια βελτίωση της κατάστασης τους, διότι τιμωρούνταν κατά κάποιο τρόπο από το νόμο Κατρούγκαλου. 224.000 από αυτούς είδαν αυξήσεις στην τσέπη τους μέχρι και 7%. Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους η σχετική παρακράτηση περιορίστηκε από το 60% στο 30% της σύνταξης. Επίσης άλλαξε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, κάτι που ακούγεται πολύ τεχνοκρατικό, αλλά σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ πλήρωναν πριν το 22% του εισοδήματός τους, τώρα πληρώνουν μόνο το 9%», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ