Στο τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου θα έχουμε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Πρόκειται για το κρατικό ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.
Θα είναι στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store.
Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, όπως και στο gov.gr, θα μπορούν να «κατεβάζουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους.
Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπείας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19. Ειδοποιός διαφορά είναι βέβαια ότι εκείνη η εκδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το Δημόσιο.
Θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.
Ωστόσο, οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.
- Έχει ενεργοποιηθεί και η ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, είπε.
Τι αλλάζει με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομιάς
Με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας επιδιώκεται η ενοποίηση των βασικότερων πιστοποιητικών που βεβαιώνουν την ύπαρξη ή μη έννομης σχέσης που συνδέεται με κληρονομικό δικαίωμα.
Το θεσμό του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας επιδιώκεται η ενοποίηση των βασικότερων πιστοποιητικών που βεβαιώνουν την ύπαρξη ή μη έννομης σχέσης που συνδέεται με κληρονομικό δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνονται τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και άλλες κατηγορίες προσώπων και θα εξοικονομείται χρόνος και θα αποφεύγεται ταλαιπωρία για την απόκτηση διαφορετικών πιστοποιητικών που βεβαιώνουν έννομες σχέσεις που πηγάζουν από το ίδιο βιοτικό συμβάν.
Όπως προβλέπεται σχετικά, με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας θα ενοποιούνται τα ακόλουθα πιστοποιητικά:
α) πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομίας από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,
β) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,
γ) πιστοποιητικό περί προσβολής – αμφισβήτησης ή μη κληρονομικού δικαιώματος από το Πρωτοδικείο και
δ) πιστοποιητικό περί αναγγελίας ή μη κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.
Το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας θα έχει χρονική διάρκεια ισχύος έξι μηνών από την έκδοσή του.
Η αίτηση για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας θα είναι ενιαία για όλα τα δικαστικά καταστήματα της χώρας. Εφόσον πρόκειται για δικαστικά καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Π.Π.), η αίτηση και η παραλαβή του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.), στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr. Εφόσον πρόκειται για δικαστικά καταστήματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. – Π.Π., η αίτηση και η παραλαβή του ως άνω πιστοποιητικού πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου.
Η υποβολή αίτησης για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας και η παραλαβή αυτού δύνανται να πραγματοποιούνται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.