Τα επόμενα βήματα των καταναλωτικών οργανώσεων, μια ημέρα μετά την δικαστική απόφαση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, προανήγγειλε η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτής – Η Ποιότητα της Ζωής), μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα. «Ετοιμάζουμε αγωγές για τη μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων των σταθερών τιμολογίων ρεύματος από τους παρόχους. Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο, έχουμε στείλει επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να πάρει θέση. Αλλά δυστυχώς δεν έχει πάρει θέση κανείς, άρα θα περιμένουμε από τα δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι σημαντική η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα οικιακά τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών, λέγοντας ότι «πιθανολογεί τη βασιμότητα της συλλογικής μας αγωγής», δηλαδή το δικαστήριο έκρινε ότι κατά πιθανολόγηση η ρήτρα αναπροσαρμογής μπορεί να είναι άκυρη και αντίθετη στη νομοθεσία, και συνεπώς «μας έδωσε προσωρινή διαταγή μέχρι τη συζήτηση της αγωγής που είναι στις 6 Ιουλίου».
Η ίδια εξήγησε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία στην οποία παραπέμπει η απόφαση για το ποιοι είναι ευάλωτοι καταναλωτές. «Είναι οι οικονομικά ασθενείς, οικιακοί πελάτες, που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Για να ενταχθεί κανείς στο Κοινωνικό Τιμολόγιο πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια: ένα άτομο έως 9.000 ευρώ το έτος, δυο άτομα 13.500 ευρώ, τρία άτομα 15.650, νοικοκυριό με 2 παιδιά και 2 μεγάλους 18.000 και φτάνει μέχρι 27.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, όπως εάν στο σπίτι υπάρχει άτομο που υποστηρίζεται μηχανικά, ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας σωματικά ή ψυχικά, και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα μη συνδεδεμένα νησιά», διευκρίνισε.
«Με την αγωγή που καταθέσαμε ζητάμε την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, να χαρακτηριστεί ο όρος ως παράνομος και καταχρηστικός και συνεπώς να κηρυχθεί άκυρος και να καταργηθεί. Προχθές ήταν το δικαστήριο της συλλογικής αγωγής, χθες εκδόθηκε η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα. Η συλλογική αγωγή μετά από αίτημα της ΔΕΗ, αναβλήθηκε, ενώ εμείς ζητούσαμε να μην αναβληθεί. Η ΔΕΗ ζήτησε να παραπεμφθεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο.
Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και εκδόθηκε την επόμενη ημέρα η απόφαση», υπογράμμισε η κυρία Καλαποθαράκου . «Εμείς ζητήσαμε οριζόντια προστασία των καταναλωτών, να μη διακοπεί σε κανένα νοικοκυριό το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το δικαστήριο το περιόρισε στα ευάλωτα νοικοκυριά. Κατά την ακροαματική διαδικασία, η ΔΕΗ δεν δεσμεύθηκε – όπως ζητήσαμε- ότι δεν διακόψει σε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό το ρεύμα. Δεν ανέλαβε τέτοια δέσμευση αλλά πολύ αόριστα παρέπεμψε στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, πράγμα που δεν μας καλύπτει», είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο καθεστώς αδιαφάνειας που καλύπτει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τόσο πολύπλοκος ο μαθηματικός τύπος που δεν τον κατανοούμε». «Χρειαστήκαμε τη βοήθεια ειδικών καθηγητών Ενέργειας του Πολυτεχνείου για να μας εξηγήσουν, δεινοπαθήσαμε για να βρούμε τους συντελεστές και κάποιους δεν τους βρήκαμε. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα κριθεί η αδιαφάνεια», υπογράμμισε η κυρία Καλαποθαράκου.