Οικονομία

Καύσιμα: Χωρίς τέλος οι αυξήσεις

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,17 ευρώ, ενώ στα νησιά η τιμή της έφτασε μέχρι και 2,50 ευρώ. Η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις ραγδαίες αυξήσεις που σημειώνονται κάθε εβδομάδα στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε τα 2,179 ευρώ, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ ανά λίτρο.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανιούσα. «Ανεβαίνουν ανησυχητικά. Δεν γνωρίζουμε αν θα ξεπεράσει τα 2,50 ευρώ», ανέφερε η κ. Ζάγκα. Ωστόσο η ίδια τονίζει ότι δεν «πρέπει να ανησυχούμε τον κόσμο».

Όσον αφορά την τιμή της βενζίνης στην Αττική η ίδια είπε ότι «οι τιμές κυμαίνονται από 2,18 - 2,22 ενώ στα νησιά η τιμή αγγίζει τα 2,50 ευρω».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές βάζουν το ίδιο χρηματικό ποσό, αλλά παίρνουν λιγότερη βενζίνη. «Με αυτό τον τρόπο εμείς εισπράτουμε λιγότερα χρήματα και το κράτος παίρνει λιγότερο φόρο αφού οι πωλήσεις πέφτουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια αναφερόμενη στο ποσό της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης που έδωσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει κρατική ενίσχυση 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, που σημαίνει 0,15 ευρώ με ΦΠΑ είπε: «Η κυβέρνηση έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Είναι ένα σοφό μέτρο με διπλό χαρακτήρα. Έφερε δουλειά σε εμάς ενώ παράλληλα γέμισε και τα ντεπόζιτα των πολιτών. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο».

Αναφερόμενη στο Fuel Pass είπε ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είναι πιο απλουστευμένη καθώς αρκετές φορές παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

«Δεν είναι εύκολο το Fuel Pass. Εμείς έχουμε εκπαιδευμένους υπαλλήλους. Μας τυχαίνει πολλές φορές να καθυστερούμε παραπάνω από 20 λεπτά ώστε να εξαργυρώσουμε την κάρτα καυσίμων», ανέφερε.

Η ίδια ανέφερε ότι οι περισσότεροι που επιλέγουν να πάρουν τα χρήματα μέσω IBAN δεν χρησιμοποιούν τα χρήματα για τα καύσιμα που είναι και ο σκοπός της επιδότησης αλλά τα αξιοποιούν «προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες».

Επίδομα βενζίνης: Πάνω από 2 εκατ. οι αιτήσεις που κατατέθηκαν

Όλοι οι δικαιούχοι ανεξάρτητα από το ΑΦΜ τους μπορούν πλέον να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel Pass, προκειμένου να λάβουν την κάρτα για την ενίσχυση και το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Μέχρι σήμερα Τετάρτη 11/5 έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα fuel pass για την επιδότηση καυσίμων, 2.292.736 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1.647.269 έχουν ήδη πιστωθεί, ενώ άλλες 310.448 βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Η επιδότηση καυσίμων, απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους, το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα - μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.
Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ' επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:

  1. είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,
  2. είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Fuel Pass: Πού και πώς το χρησιμοποιώ

Η άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.

Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...