Οικονομία

Γιατί τα κινεζικά τσιπ τραπεζικών καρτών μπορεί να μην απαλύνουν τον οικονομικό πόνο του Πούτιν

Αποκομμένη από τα διεθνή συστήματα πληρωμών λόγω των κυρώσεων υπό δυτική ηγεσία, η Ρωσία έχει στραφεί στην Κίνα για να αποκτήσει τα μικροτσίπ που χρειάζεται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τις εγχώριες τραπεζικές κάρτες της.

Αλλά ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν μια γρήγορη λύση για τα πολιορκημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας, είναι απίθανο να μπορέσουν να διευκολύνουν ουσιαστικά τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας, λένε οι αναλυτές.

Οι κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των Intel, AMD, TSMC και Qualcomm, έχουν σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες τσιπ έχουν επίσης επηρεαστεί από τις εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Μιλώντας σε συνέδριο νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Oleg Tishakov, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτες (NSPK) της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης για κάρτες που λειτουργούν με το σύστημα MIR που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Το NSPK εξέδωσε περισσότερες από δύο εκατομμύρια κάρτες MIR μεταξύ του τέλους του 2021 και του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ανεβάζοντας το σύνολο σε 116 εκατομμύρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

"Ψάχνουμε για νέους προμηθευτές μικροτσίπ και [έχουμε] βρει ένα ζευγάρι στην Κίνα, με τη διαδικασία πιστοποίησης να βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε ο Tishakov στο συνέδριο.

Το βάρος των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία γίνεται αισθητό μέσω περιορισμών στη δυνατότητα της χώρας να πραγματοποιεί συναλλαγές σε ξένα νομίσματα και να αποκτά εξειδικευμένη τεχνολογία.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, παγώνοντας ουσιαστικά σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων και του χρυσού της χώρας ύψους 640 δισ. δολαρίων. Η MasterCard και η Visa έχουν επίσης σταματήσει να εξυπηρετούν υπερπόντιους ρωσικούς λογαριασμούς, ενώ η Apple Pay έχει τερματίσει τη σύνδεσή της με το MIR.

Ενώ υπάρχει παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ - και όχι μόνο επειδή ορισμένα από τα αέρια που απαιτούνται για την κατασκευή τους προέρχονται από την Ουκρανία - η τεχνολογία για τα τσιπ τραπεζικών καρτών δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένη ή δεν περιορίζεται σε χώρες που ακολουθούν τις δυτικές κυρώσεις.

Το Ιράν, για παράδειγμα, λειτουργεί εδώ και χρόνια συστήματα πληρωμών chip-and-pin.

Η Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να καλύψει το κενό βραχυπρόθεσμα, αλλά το εμπόδιο θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει το σχετικά απαρχαιωμένο σύστημα και να προχωρήσει σε πληρωμές χωρίς κάρτες.

"Πολυάριθμες αναδυόμενες και παραμεθόριες αγορές στην Αφρική και αλλού ξεπέρασαν τις τραπεζικές συναλλαγές με υποκαταστήματα και κάρτες υιοθετώντας την τραπεζική μέσω κινητού τηλεφώνου με την πάροδο των ετών", δήλωσε στο Al Jazeera ο Hassan Malik, ανώτερος αναλυτής κρατικών τραπεζών στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης επενδύσεων Loomis Sayles με έδρα τη Βοστώνη.

"Η Ρωσία επωφελείται από πολύ υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού, καθώς και από τη διείσδυση των smartphone και του διαδικτύου, και οι ρωσικές τράπεζες έχουν επενδύσει σημαντικά στην τραπεζική που βασίζεται σε εφαρμογές".

Αποκομμένη από την παγκόσμια οικονομία

Η έλλειψη τσιπ για τις τραπεζικές κάρτες δεν θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, αν και μια σταθερή προμήθεια θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους πολίτες της χώρας που είναι όλο και πιο ανήσυχοι από τις κυρώσεις, επιτρέποντάς τους να διεκπεραιώνουν τις εγχώριες οικονομικές τους υποθέσεις πιο ομαλά.

"Το πρόβλημα για την καθημερινή ζωή στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι ότι η Ρωσία του Πούτιν έχει αποκοπεί από την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε στο Al Jazeera ο John R. Bryson, καθηγητής επιχειρηματικής και οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

"Οι τοπικές προσαρμογές - για παράδειγμα, το Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) και το MIR - είναι τοπικές λύσεις που δεν ενσωματώνονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Επιτρέπουν τη συνέχιση κάποιας μορφής καθημερινής διαβίωσης στο εσωτερικό της Ρωσίας, η οποία όμως είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το MIR και το SPFS, μια εναλλακτική λύση στο SWIFT, αναπτύχθηκαν μετά την επιδείνωση των δεσμών της Ρωσίας με τη Δύση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014. Ενώ και τα δύο αποτέλεσαν μια προσπάθεια της Ρωσίας να βελτιώσει την οικονομική της κυριαρχία και ανθεκτικότητα, παραμένουν γεωγραφικά περιορισμένα. Το MIR, για παράδειγμα, υποστηρίζεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας και από μια μικρή χούφτα φιλικών προς τη Ρωσία χωρών, όπως το Βιετνάμ και η Λευκορωσία, καθώς και οι αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας Αμπχαζία και Νότια Οσετία.

Αφού έγινε αποδέκτης των δυτικών κυρώσεων, η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτό που αποκαλεί "ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών" και επέκρινε τα τιμωρητικά οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της Ρωσίας.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει ρητά την εισβολή της Μόσχας και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις υποστηριζόμενες ανησυχίες του Πούτιν για την ασφάλεια, αν και ζήτησε "μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών.

Παρόλο που η οικονομική και γεωπολιτική θέση της Κίνας της δίνει ένα ευρύτερο περιθώριο να συνεργαστεί με τη Ρωσία παρά τους δυτικούς ενδοιασμούς, η κάλυψη του ελλείμματος τσιπ δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Παρά το γεγονός ότι δεν παραβιάζουν ρητά τις υφιστάμενες κυρώσεις, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρεθούν τιμωρημένες στην πορεία, εάν η Δύση θεωρήσει ότι οι ενέργειές τους παρείχαν απαράδεκτο επίπεδο υποστήριξης στον Πούτιν.

"Αν και η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα είναι επίσης πολύ προσεκτική ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τις δικές της εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βοηθώντας τη Μόσχα να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις", δήλωσε στο Al Jazeera ο Joe Mazur, ανώτερος αναλυτής της Trivium, μιας εταιρείας ερευνών πολιτικής με έδρα την Κίνα.

"Το Πεκίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εν γνώσει του παραβίαση των δυτικών κυρώσεων, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνεργασίες με ρωσικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές οντότητες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις".

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέφυγε να υποστηρίξει ρητά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά το Πεκίνο εξακολουθεί να θεωρεί τη Μόσχα σημαντικό στρατηγικό εταίρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να επαναλαμβάνει τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα και η Ρωσία θα "προωθήσουν σταθερά τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για μια νέα εποχή".

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες έχουν επίσης εκδώσει κάρτες σε συνεργασία με το κινεζικό σύστημα πληρωμών UnionPay, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση έναντι της Visa και της MasterCard για τους Ρώσους του εξωτερικού, αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τέτοιες ρυθμίσεις. Την Πέμπτη, το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBC ανέφερε ότι η UnionPay δεν θα συνεργάζεται πλέον με μεγάλες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφικά κρατικής Sberbank. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλέστηκε πολλαπλές ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι το κινεζικό σύστημα πληρωμών έλαβε την απόφαση αυτή από φόβο για δευτερογενείς κυρώσεις.

Αν και τα ίδια τα τσιπ είναι απίθανο να αλλάξουν το παιχνίδι, η προθυμία της Κίνας να συναλλάσσεται με τη Ρωσία και η άρνησή της να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για τον Πούτιν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

"Από ορισμένες απόψεις, ο Πούτιν και ο Σι μοιράζονται μια παρόμοια κοσμοθεωρία και η Κίνα παραμένει απρόθυμη να πετάξει τη Ρωσία εντελώς κάτω από το λεωφορείο για τις ενέργειές της στην Ουκρανία", δήλωσε ο Mazur.

Ο κίνδυνος για τον πρόεδρο Πούτιν, έναν ηγέτη που φαίνεται να κατατρώγεται από την ανάγκη να παρουσιάσει μια εικόνα ισχυρού άνδρα, είναι ότι η Ρωσία μπορεί να γίνει εξαρτημένη από την Κίνα και το εμπόριό της, μπαίνοντας τελικά σε κάποια μορφή υποτακτικής σχέσης με έναν από τους πιο στενούς της φίλους, δήλωσε ο Bryson, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

"Αυτό θα ήταν ειρωνικό, καθώς ο ουκρανικός πόλεμος του Πούτιν αφορά εν μέρει την παραμονή της Ρωσίας ως υπερδύναμης και εν μέρει μια διαστρεβλωμένη ανάγνωση του ρωσικού εθνικισμού", είπε.
Παρά το γεγονός ότι δεν παραβιάζουν ρητά τις υφιστάμενες κυρώσεις, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρεθούν τιμωρημένες στην πορεία, εάν η Δύση θεωρήσει ότι οι ενέργειές τους παρείχαν απαράδεκτο επίπεδο υποστήριξης στον Πούτιν.

"Αν και η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα είναι επίσης πολύ προσεκτική ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τις δικές της εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βοηθώντας τη Μόσχα να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις", δήλωσε στο Al Jazeera ο Joe Mazur, ανώτερος αναλυτής της Trivium, μιας εταιρείας ερευνών πολιτικής με έδρα την Κίνα.

"Το Πεκίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εν γνώσει του παραβίαση των δυτικών κυρώσεων, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνεργασίες με ρωσικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές οντότητες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ