Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Μετά το Πάσχα τα εκκαθαριστικά – Σε 10 δόσεις η πληρωμή, τέλος Μαΐου η πρώτη

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το Πάσχα οι πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στα εκκαθαριστικά τον λογαριασμό που τους αναλογεί. Η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021. Σε σχέση με το 2018 είναι μειωμένος κατά σχεδόν 1 δις.

Το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο Φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Οι μόνοι που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με την ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί:

  • Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022
  • Με τις νέες κλίμακες και τους νέους συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο.
  • Με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις για τους έχοντες περιουσία έως 150.000 ευρώ.
  • Με τις εκπτώσεις έως 100% για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

Να σημειωθεί ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέχρι και αύριο το πρωί να ελέγξουν την περιουσιακή εικόνα τους και να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που ανεβάζουν το λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Η εφαρμογή του Ε9 θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2022 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων.

Τα λάθη στο Ε9 που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν επιβαρύνσεις είναι τα εξής:

1. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

2. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

3. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

4. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

5. Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια.

Ποιοι είναι εκείνοι που θα λάβουν έκπτωση

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το λογαριασμό του νέου ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένος» έως και 100%. Η νομοθεσία προβλέπει εκπτώσεις από 10% έως 50% ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, ο χάρτης των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων από την καταβολή του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:
Έκπτωση έως 30%. Ο φόρος ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κλιμακωτά ως ακολούθως:

  • κατά 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
  • κατά 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
  • κατά 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
  • κατά 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
  • κατά 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

Επισημαίνεται ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού

Έκπτωση 50%. Ο φόρος «κουρεύεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%. Απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ