Γράφαμε χθες για την ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με την οποία φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας κατέδειξε η γεώτρηση αξιολόγησης «Glaucus-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως η τράπουλα ξαναμοιράζεται στο ενεργειακό πεδίο.
Ο Μπάιντεν ταξιδεύει στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα για να μειώσει τις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.
Νωρίτερα, η ΕΕ μίλησε για την ανάγκη μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα, ή 102 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν αυτό το σχέδιο μη ρεαλιστικό. Οι αμερικανικές εταιρείες LNG δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ένα τέτοιο έλλειμμα λόγω έλλειψης χωρητικότητας.
Στον νέο ενεργειακό χάρτη τι θέση μπορεί να έχει η Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρώην υπουργό κ. Γ. Μανιάτη τα δυνητικά κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, εκτιμώνται στα 2.000bcm. Συνολικά, οι αγωγοί TAP και EASTMED και οι υποδομές LNG της Ελλάδας, μπορούν να αντικαταστήσουν το 20% των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην ΕΕ των "27". "Μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα" σχολιάζει ο ίδιος.
Ο κ. Μανιάτης στην πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Επιστημών για το μέλλον του φυσικού αερίου στην ΕΕ-27, ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με εξαγωγές αερίου 25bcm για 25 χρόνια, καθώς και στις δυνατότητες της χώρας μας.
Το Μαξίμου διαρρέει πάντως πως στην κυβέρνηση, είναι προετοιμασμένοι και για το σενάριο οι ανάδοχες εταιρίες να μην κινηθούν στον αναμενόμενο χρόνο, εξ ου και παρασκηνιακά υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες εταιρίες που δυνητικά θα ενδιαφέρονταν να μπουν στο παιχνίδι, με τους νέους όρους και τα νέα εχέγγυα κρατικού ενδιαφέροντος.
Που στοχεύει η ΕΕ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.
Η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, του πρώτου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Εν όψει το επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου", αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο χρόνο σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη μέλη ως τρόπος για την δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών.
Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ενωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές του για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει "το συντομότερο δυνατόν".
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την λειτουργία των αγορών ενέργειας. Θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, σύμφωνα με το σχέδιο.