Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού και από το 1% στην προηγούμενη έκθεσή της, εκτοξεύθηκε στο 3,1%. Και βέβαια εκτός στόχου είναι και η πρόβλεψη που περιέρχεται στον προϋπολογισμό για πληθωρισμό 0,8%.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες (10.02.2022) ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, «οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές μέχρι το καλοκαίρι, μετά από το οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετριάζεται και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά χαλαρώνουν. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλά».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, πάντως το εξαιρετικά δύσκολο τρίμηνο του έτους θα είναι το πρώτο, όπου ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ροκανίζοντας τα εισοδήματα.
Εν συνεχεία και έως το τέλος του έτους θα εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά με μικρότερη ένταση. Οι προβολές για την εξέλιξη του πληθωρισμού, όπως αποτυπώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, δείχνουν εκτίναξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4,6% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους από 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και θα ακολουθήσει μια μερική αποκλιμάκωση με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία, θα είναι με βάση τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη, σε υψηλότερα επίπεδα κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.
Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι ο βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού είναι η άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να υποχωρήσει αργότερα μέσα στο έτος και υπογραμμίζεται ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα μεταφερθεί στη συνέχεια στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».
Το πρόβλημα αποκτά δραματικές διαστάσεις αφού:
- Ο πληθωρισμός θα τρέξει φέτος με εξαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το 2021 στο 3,1% από 0,6%. Μάλιστα προκύπτει αγεφύρωτο το χάσμα με το 2020 οπότε καταγράφηκε αρνητική μεταβολή των τιμών κατά 1,3%.
- Ακόμα και το επόμενο έτος οι τιμές κατά μέσον όρο θα αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό συγκριτικά με πέρυσι στο 1,1% από 0,6%
Από τους πίνακες της έκθεσης προκύπτει ότι η χώρα μας θα έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά τη Μάλτα με 2,1%, τη Πορτογαλία με 2,3%, τη Κύπρο και τη Φινλανδία με 2,6% και τη Γαλλία με 2,8%.
Την ίδια ώρα σε εντονότερη ανοδική τροχιά συγκριτικά με την Ελλάδα θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη όπου προβλέπεται κορύφωση των πιέσεων στο 4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 από 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και υποχώρηση στο 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο, στο 3,3% στο τρίτο τρίμηνο και στο 2,1% στο τέταρτο τρίμηνο για να υποχωρήσει στο 1,7% το 2023. Σε μέσα επίπεδα στην ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,5%.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξάνονταν κατά 2,2% το 2022 και κατά 1,4% το 2023.