Οικονομία

Υποκύπτει στις πιέσεις των ομολόγων το Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τον capital.gr, πτωτικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο περιθώριο των πιέσεων που δέχτηκε από τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους δανεισμού, δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 940 μονάδων, μειώνοντας την απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες τεχνικές του στηρίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 938,09 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 938,09 μονάδων (-0,73%) και 947,31 μονάδων (+0,24%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,68%, στις 2.280,48 μονάδες, ενώ στο -0,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.566,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 693,51 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε κυρίως μέσω των πακέτων. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τα 27,5 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων στη μετοχή της Εθνικής, ήτοι το 0,83% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Τα τέσσερα πακέτα ήταν όγκου 7,6 εκατ. τεμαχίων συνολικά, σε τιμές μεταξύ 3,60 έως 3,65 ευρώ.

Αν και το Χρηματιστήριο άρχισε σήμερα σε θετικά εδάφη, το κλίμα επιδεινώθηκε όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι πιέσεις στα ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να ανεβαίνει απότομα στα επίπεδα του 2,30%, επηρεάζοντας και το κόστος δανεισμού των εισηγμένων. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών, που επιμένουν για τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως σήμερα και ο οίκος Scope. Όπως τονίζει ο οίκος, μπορεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ξεπέρασε το 2% λόγω των συμπερασμάτων της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ωστόσο παραμένει σε μέτριο επίπεδο σε σχέση με την ιστορία.

Τεχνική… εξίσωση

Τεχνικά, πάντως, η αγορά δείχνει το εξής παράδοξο: Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνεται από τις 949 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός είναι πάνω από τις 686 μονάδες, δίνοντας ένα διττό μήνυμα. Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να κλείσει πάνω από τις 949 μονάδες, ώστε να διατηρήσει εν ισχύ τον επόμενο κοντινό στόχο των 964 μονάδων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, όσο κοντινό και αν φαίνεται δεν είναι της παρούσης, και σε κάθε περίπτωση όσο το διεθνές κλίμα παραμένει… κόντρα στην ανάληψη ρίσκου σε πιο περιφερειακές αγορές.

Επίσης, η άνοδος την εβδομάδα που πέρασε αύξησε την απόσταση από το σημείο καμπής του κινητού μέσου των 30 ημερών, με τη βασική στήριξη να παραμένει στις 910 μονάδες και την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης να προσεγγίζει τις 900 μονάδες. Η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών προς τα 90 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα τεχνικά ζητούμενα για να υπάρξει ανοδική διαφυγή και αλλαγή του σκηνικού συσσώρευσης.

Από την άλλη όμως, όσο ο τραπεζικός κλάδος είναι πάνω από τις 686 μονάδες, που είναι στήριξη, η τάση είναι επιθετική, με τις 706 μονάδες να είναι κοντινή αντίσταση, πριν από τον μεγάλο στόχο των 740 μονάδων. Και σύμφωνα με την Fast Finance, ο ταλαντωτής ήδη έχει βγάλει σημαντική διόρθωση χωρίς παράλληλα να έχουμε σημαντική μείωση τιμών. Και αυτό δείχνει την δύναμη των αγοραστών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και ο Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες 2,99% και 2,29% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Σαράντη , Λάμδα, Coca Cola, Εθνική, Aegean και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΛΠ, Quest, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τιτάν, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ