Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

"Έν τή παλάμη καί ούτω βοήσωμεν"! Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσει το Κατάρ στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραφε πρόσφατα για το ενεργειακό "μαχαίρι στο λαιμό" των Ευρωπαίων από το Κατάρ και για τους όρου του για να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη. 

Οποιοδήποτε σενάριο πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα έθετε αναμφίβολα σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Οι υφιστάμενες ενεργειακές προμήθειες στην περιοχή εξακολουθούν να μην επαρκούν, καθώς γεμίζουν μόνο το 38% της αποθηκευτικής ικανότητας της Ευρώπης, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Ωστόσο, το έλλειμμα σε σύγκριση με τους προηγούμενους χειμώνες μειώνεται και οι τιμές υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμίρης του Κατάρ προσκλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις δυνατότητες της χώρας να προμηθεύσει επαρκώς την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Μιλώντας μαζί με τον ηγέτη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε το Κατάρ "σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ", τοποθετώντας το έτσι στην κορυφαία θέση των εταίρων ασφαλείας των ΗΠΑ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εξήγησε αναλυτικά τι εναπόκειται αυτό.. 

Αυτό, όπως φαίνεται, θα ήταν ένα επάξιο καθεστώς αν το Κατάρ επρόκειτο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια σε περίοδο οξείας κρίσης.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας βραχυπρόθεσμης λύσης, ορισμένοι από τους μακροπρόθεσμους αγοραστές του ΥΦΑ από το Κατάρ θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να εκτρέψουν τις αποστολές προς την Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Ντόχα θα προτιμούσε τα όποια αιτήματα εκτροπής να προέρχονται απευθείας από τις ΗΠΑ προς τους αγοραστές.

Συγκριτικά, η αναζήτηση της υποστήριξης του Κατάρ για μελλοντικές προμήθειες, σε περίπτωση επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, είναι ένα σημαντικό γεωοικονομικό βήμα για τον μετριασμό της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. "Δεν έχουν γίνει συζητήσεις... αυτό δεν έχει συμβεί", δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της QatarEnergy και υφυπουργός Ενέργειας Saad Al-Kaabi.

Σύμφωνα με έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, το Κατάρ πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια συνδεδεμένα με το πετρέλαιο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε, θα προσεγγίσει το Κατάρ τους Ασιάτες πελάτες του σχετικά με την εκτροπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη; Προς το παρόν, αυτό φαίνεται απίθανο και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να αναμένουν μια περιορισμένη αύξηση του φυσικού αερίου από το κράτος του Κόλπου.

Ο υπουργός Al-Kaabi έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθειά της στην Ευρώπη, καμία χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό. Η δήλωση αυτή δείχνει ότι το Κατάρ βρίσκεται ακόμη στα στάδια της οριστικοποίησης της επιλογής των εμπορικών εταίρων του για το επερχόμενο εμπόριο. Εξακολουθεί να έχει συζητήσεις με χώρες-πελάτες για την προμήθεια φυσικού αερίου και δεν θα κατονομάσει τους επιλεγμένους αγοραστές, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη του 2021, μετά την COP26, το Κατάρ δρομολόγησε τέσσερα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου προς το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής έλλειψης. Επιπλέον, οι σχέσεις LNG μεταξύ των δύο χωρών χρονολογούνται από την περίοδο της θητείας της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Το 2008, η Βρετανία παρέλαβε τα πρώτα πλοία LNG από μια αποβάθρα στον τερματικό σταθμό South Hook κοντά στο Milford Haven, έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ευρώπη, ο οποίος ανήκει στο Κατάρ. Το Κατάρ επένδυσε στο Ηνωμένο Βασίλειο με την έναρξη λειτουργίας των τερματικών σταθμών ΥΦΑ, όντας ο κύριος ιδιοκτήτης του τερματικού σταθμού South Hook LNG στην Ουαλία. Εν τω μεταξύ, η βρετανική εταιρεία ενέργειας και υπηρεσιών Centrica έχει συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία εισαγωγής καταριανού ΥΦΑ για παράδοση στον τερματικό σταθμό Isle of Grain. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό η διπλωματία του Κατάρ για το ΥΦΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίσει την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού της Βρετανίας, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά, παρά την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η Γερμανία ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Γερμανία θα αναγκαστεί να σταματήσει τον αγωγό Nord Stream 2, στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικών ή στρατιωτικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το σενάριο αυτό θα ενέτεινε περαιτέρω την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Ωστόσο, η ΕΕ είναι μόνο ένας ενδιαφερόμενος του εν λόγω έργου Nord Stream που υπογράφηκε κατά την περίοδο της Άνγκελα Μέρκελ. Ως εκ τούτου, η Ρωσία μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλα μέρη για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

Κατά τα φαινόμενα, η τύχη δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι οι τακτικές οπλοποίησης του φυσικού αερίου από τον Πούτιν και τα αδέξια λάθη της Ευρώπης όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να πείσουν τους πελάτες LNG του Κατάρ να αναδρομολογήσουν ορισμένες προμήθειες προς την Ευρώπη, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ του εμίρη και της κυβέρνησης Μπάιντεν βασίζεται στην προθυμία των χωρών-πελατών να αναδρομολογήσουν, καθώς και στη διαθεσιμότητα μη κατανεμημένου LNG.

Τελικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποζημιώσουν το Κατάρ και τις χώρες-πελάτες του. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό σε κάποιο βαθμό, καθώς το Κατάρ είχε αναδρομολογήσει τις προμήθειές του σε ΥΦΑ το 2011, δίνοντας προτεραιότητα στην Ιαπωνία μετά το τσουνάμι εκείνης της χρονιάς. Μπορεί απλώς να είναι σε θέση να κρατήσει ζεστά ορισμένα τμήματα της Ευρώπης, εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Οι χώρες της Βαλτικής προετοιμάζονται για πιθανή διακοπή ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ενεργειακές εταιρείες και κυβερνήσεις στα κράτη της Βαλτικής συνεργάζονται για να προετοιμαστούν για πιθανή διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία και ανησυχιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι οι ήδη πληγείσες προμήθειες θα μπορούσαν να διακοπούν σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

"Τα θεσμικά όργανα και οι εταιρείες μας συνεργάζονται στενά για να προετοιμαστούν, σε επιχειρησιακό επίπεδο, για εκπλήξεις που θα συνέβαιναν εάν η παροχή φυσικού αερίου χρησιμοποιούταν ως μέσο πίεσης κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα μετά την συνάντηση με τους ομολόγους της από τη Λετονία και την Εσθονία.

Η Βαλτική προμηθεύεται φυσικό αέριο στον αγωγό της από τη Ρωσία και εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τερματικό σταθμό στη Λιθουανία που εγκαινιάστηκε το 2014.

Ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2022, δίνοντας στην περιοχή πρόσβαση σε ηπειρωτικούς αγωγούς φυσικού αερίου και σε περισσότερες πηγές ενέργειας.

Εάν διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, τα κράτη της Βαλτικής θα βασίζονται στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG της Λιθουανίας και μια λετονική αποθήκευση φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς στη συνέντευξη Τύπου.

"Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλά ευρωπαϊκά κράτη", είπε ο Κάρινς, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα είναι "σε καλή κατάσταση" λόγω του ζεστού χειμώνα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ φέρονται να ψάχνουν σε όλο τον κόσμο για εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου σε περίπτωση που μια σύγκρουση για την Ουκρανία διακόψει τον εφοδιασμό του αγωγού προς την Ευρώπη.

Ένα ρωσικό σκάφος που λειτουργεί ως εγκατάσταση εισαγωγής LNG αγκυροβόλησε στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας στις 26 Ιανουαρίου, δίνοντας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, μια εναλλακτική οδό τροφοδοσίας εάν διακοπεί το φυσικό αέριο από τη Λιθουανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ