Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Άντε γεια-Με αυτόν τον νέο αγωγό τους "τελειώνουν" όλους! Μόσχα και Πεκίνο τα βρήκαν για το απόλυτο ενεργειακό σάρωμα

Γράφαμε νωρίτερα για το Ρωσο-σινικο μέτωπο που στριμώχνει τις ΗΠΑ και για το τι συμφώνησαν Πούτιν & Σι Τζινπίνγκ

Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι άλλο! 

Η Ρωσία συμφώνησε σε ένα συμβόλαιο 30 ετών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και θα διακανονίσει τις νέες πωλήσεις φυσικού αερίου σε ευρώ, ενισχύοντας μια ενεργειακή συμμαχία με το Πεκίνο εν μέσω των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση για την Ουκρανία και άλλα ζητήματα.

Η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού, συμφώνησε να προμηθεύει την κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δήλωσαν η ρωσική εταιρεία και ένας αξιωματούχος της βιομηχανίας με έδρα το Πεκίνο.

Οι πρώτες ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος θα συνδέει την περιοχή της Άπω Ανατολής της Ρωσίας με τη βορειοανατολική Κίνα, επρόκειτο να ξεκινήσουν σε δύο έως τρία χρόνια, ανέφερε η πηγή σε σχόλια που ακολούθησε αργότερα η ανακοίνωση της συμφωνίας από την Gazprom.

https://www.youtube.com/watch?v=Z2qSDaorWR8

Η Ρωσία στέλνει ήδη φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος άρχισε να αντλεί προμήθειες το 2019, και με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Εξήγαγε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Κίνα το 2021. Το δίκτυο Power of Siberia δεν συνδέεται με αγωγούς που στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία έχει αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της στενότητας των αποθεμάτων, ένα από τα πολλά σημεία έντασης με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί στο παρελθόν, η Ρωσία στόχευε να προμηθεύσει την Κίνα με 38 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αγωγού έως το 2025.

Η νέα συμφωνία, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, θα προσθέσει επιπλέον 10 δισ. κυβικά μέτρα, αυξάνοντας τις πωλήσεις ρωσικών αγωγών με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Κίνα.

Η Gazprom έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία στην ανακοίνωσή της.

Το ρωσικό φυσικό αέριο από το νησί της Άπω Ανατολής, τη Σαχαλίνη, θα μεταφέρεται μέσω αγωγού μέσω της Ιαπωνικής Θάλασσας στην επαρχία Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας, φτάνοντας τα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως γύρω στο 2026, δήλωσε η πηγή από το Πεκίνο, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η συμφωνία θα διακανονιστεί σε ευρώ, πρόσθεσε η πηγή, σύμφωνα με τις προσπάθειες των δύο κρατών να διαφοροποιηθούν από τα αμερικανικά δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Power of Siberia, ενός αγωγού 4.000 χιλιομέτρων (2.500 μιλίων) που στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν πιο πρόσφατα, αφού το Πεκίνο έθεσε τον στόχο του 2060 για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, δήλωσε η πηγή.

"Η έλλειψη άνθρακα στην Κίνα πέρυσι λειτούργησε ως άλλη μια κλήση αφύπνισης ότι το φυσικό αέριο έχει την ιδιαίτερη αξία του, γι' αυτό η CNPC αποφάσισε να συμπληρώσει με τη νέα συμφωνία για τον αγωγό", δήλωσε η πηγή στo Reuters.

Εκπρόσωπος της CNPC δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η τιμολόγηση της νέας συμφωνίας για το φυσικό αέριο θα είναι παρόμοια με εκείνη της Power of Siberia, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι και οι δύο ήταν "αρκετά ικανοποιημένοι" με αυτή τη συμφωνία.

Η συμφωνία αναμένεται να επιβαρύνει τις προοπτικές εισαγωγής LNG της Κίνας.

"Το αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς από τη Ρωσία μπορεί να προμηθεύεται στη βόρεια Κίνα σε τιμές που είναι ανταγωνιστικές σε σύγκριση με το LNG", δήλωσε ο Ken Kiat Lee, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων FGE.

Ο ΙΕΑ ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα θα παραμείνει η μόνη χώρα που θα συμβάλει περισσότερο στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά με ρυθμό αύξησης που θα μειωθεί στο 9% το 2022 από 17% το 2021, λόγω της αύξησης των ροών από αγωγούς από τη Ρωσία και της συνολικής επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ