Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Μονόδρομος για την ενέργεια και οικονομία των κρατών της ΕΕ η στήριξη Ελλάδας και Κύπρου-Ποια 4 έργα πρέπει να γίνουν

 Ενώ  οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να ανεβαίνουν και οι οικονομίες των κρατών , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δοκιμάζονται, η Διεθνής κοινότητα επικεντρώνει την προσοχή της  στη συνάντηση των  χωρών παραγωγών του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί  να διεξαχθεί για τις 2 Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω μείωση της προσφοράς πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων που προκύπτουν από την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 88,59 δολάρια το βαρέλι στις 07:00, σημειώνοντας άνοδο  κατά 0,48% μετά το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 88,17 δολάρια το βαρέλι.

Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε στα 87,17 δολάρια το βαρέλι την ίδια στιγμή, σημειώνοντας άνοδο 0,65% αφού οι συναλλαγές στην προηγούμενη συνεδρίαση έληξαν στα 86,61 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε άνοδο, η οποία υποβοηθείται  από την απόφαση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών να συνεχίσουν την πολιτική τους για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής.

https://www.youtube.com/watch?v=5ucxEsairBo

Η συνεχιζόμενη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει επίσης εγείρει ανησυχίες αναφορικά με τυχόν  μερική ή ακόμη και ολική διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης ως απάντηση  της Μόσχας σε πιθανές κυρώσεις εναντίον της 

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε τη συσσώρευση ρωσικού στρατού σε περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τη Λευκορωσία τις τελευταίες 24 ώρες.

Μετά από τα παραπάνω εύλογα η συνάντηση των  χωρών παραγωγών του ΟΠΕΚ+ που έχει προγραμματιστεί  να διεξαχθεί για τις 2 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, έχοντας ως γνώμονα ότι ο υπόψιν  όμιλος αγωνίζεται να φτάσει τη στοχευμένη ποσόστωση παραγωγής των 400.000 βαρελιών την ημέρα εδώ και αρκετό καιρό.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο όμιλος OPEC+ θα παραμείνει πιστός στην τρέχουσα παραγωγική του πολιτική για  τον Μάρτιο, αν και η προσφορά θα συνεχίσει να συρρικνώνεται ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να προκαλέσει νέες επενδύσεις

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει επενδύσεις , κάτι το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειεε για το κλίμα του πλανήτη, επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές

Οι εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τη σπατάλη 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων με διαχειριζόμενη προσέγγιση στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ακόμη και αν η ζήτηση πετρελαίου αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, διαπιστώνει  ανάλογη μελέτη

Απαιτείται μια προσεκτική, διαχειριζόμενη προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση ενόψει της αύξησης των τιμών του πετρελαίου που θα μπορούσε να δελεάσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να λάβουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις που διακινδυνεύουν τους κλιματικούς στόχους και κοστίζουν ακριβά τους μετόχους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Carbon Tracker που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. .

Η έκθεση, με τίτλο Managing Peak Oil: Why Rising Oil Prices Could Create a Stranded Asset Trap as Energy Transition Accelerates, εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις ενός μέλλοντος στο οποίο η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και στη συνέχεια μειώνεται γρήγορα.

Η Carbon Tracker είπε ότι η έκθεση διερευνά μια μη γραμμική διαδρομή ζήτησης χρησιμοποιώντας το σενάριο πολιτικής πρόβλεψης (FPS) της κοινοπραξίας Inevitable Policy Response (IPR), που ανατέθηκε από τις Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνάδει με τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,8° ΝΤΟ.

Το IPR FPS δείχνει ότι η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται κατά 1,6% ετησίως για να φτάσει τα επιπλέον 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 και στη συνέχεια μειώνεται κατά 3,5% ετησίως έως το 2040.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η καλύτερη οδός για την κάλυψη της ζήτησης με παράλληλη διατήρηση της αξίας είναι η διατήρηση μιας συντηρητικής προσέγγισης για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και η κάλυψη της βραχυπρόθεσμης ζήτησης με project  σχιστόλιθου που μπορούν να προσφέρουν γρήγορα νέα παραγωγή.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19 είναι απίθανο να διαρκέσει, επειδή οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για το κλίμα σε συνδυασμό με την ταχεία μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θα μειώσουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent φτάνει σήμερα τα 90 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με τις τιμές στα μέσα των 50 δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Η επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, προέβλεψε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια και αναμένει ότι το εμπόριο ανά βαρέλι είναι περίπου 85 δολάρια για τα επόμενα  χρόνια.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί τις εταιρείες να προβλέψουν αυτή τη μετατόπιση και να διαχειριστούν την άνοδο αλλά και την  πτώση των τιμών του πετρελαίου στη συνέχεια

Εάν οι εταιρείες επενδύσουν σε έργα υψηλού κόστους με την προσδοκία συνεχιζόμενων υψηλών τιμών, η αγορά θα μπορούσε να υποστεί σοβαρή υπερπροσφορά καθώς η ζήτηση πέφτει, οδηγώντας τις τιμές προς τα κάτω.

"Οι εταιρείες μπορεί να βλέπουν τις υψηλές τιμές ως μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να γίνει εφιαλτικό σενάριο εάν προχωρήσουν με έργα που παραδίδουν πετρέλαιο περίπου τη στιγμή που η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται", αναφέρει ο  Axel Dalman, αναλυτής της Carbon Tracker πετρελαίου και φυσικού αερίου και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης. «Οι μέτοχοι  πετρελαϊκών εταιρειών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καταστροφικά αποτελέσματα  καθώς οι τιμές θα πέσουν».

Η έκθεση μοντελοποιεί δύο περιπτώσεις σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση αυξάνεται έως το 2026 και στη συνέχεια μειώνεται απότομα έως το 2040.

Σύμφωνα με μια περίπτωση υψηλών επενδύσεων, οι εταιρείες εγκρίνουν έργα έως και τιμή εξισορρόπησης 60 $ ανά βαρέλι, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις τιμών 

Αν και αυτό ανταποκρίνεται στη βραχυπρόθεσμη ζήτηση έως το 2026, τα έργα φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσης ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται σημαντικά, θέτοντας τα έργα σε κίνδυνο λανθάνοντος αποκλεισμού.

Εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει κατά μέσο όρο στα 40 δολάρια μετά το 2026, περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων θα μπορούσαν να χαθούν σε έργα που δεν είναι πλέον εμπορικά και αυτό το ποσό θα μπορούσε να διπλασιαστεί με βάση ένα σενάριο στο οποίο οι τιμές είναι κάτω από 30 δολάρια, υπολόγισε η Carbon Tracker.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου την τελευταία δεκαετία οδήγησε τη μέση τιμή εξισορρόπησης για έργα που εγκρίθηκαν από πετρελαϊκές εταιρείες να πέσει κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των εταιρειών για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τη διαχειριζόμενη επενδυτική περίπτωση της έκθεσης, οι εταιρείες εγκρίνουν μόνο μακροπρόθεσμα έργα μέχρι τιμής εξισορρόπησης 30 $ ανά βαρέλι και ανταποκρίνονται στη βραχυπρόθεσμη ζήτηση ευνοώντας έργα σχιστόλιθου που μπορούν να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, εγκρίνοντάς τα σε εφάπαξ τιμή 50 $ ανά βαρέλι.

"Αυτό το σενάριο θα εξισορροπούσε σε μεγάλο βαθμό την αγορά καθώς η ζήτηση πέφτει μετά το 2026, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μικρότερη πίεση στις μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου. Εάν ήταν κατά μέσο όρο 50 $ έως το 2040, καμία επένδυση δεν θα ήταν ζημιογόνα", ανέφερε στην έκθεση.

Ακόμη και αν οι μακροπρόθεσμες τιμές έπεφταν κάτω από αυτό το επίπεδο, η έκθεση διαπιστώνει ότι αυτή η διαχειριζόμενη προσέγγιση θα σπαταλούσε πολύ λιγότερες επενδύσεις από μια στρατηγική υψηλών επενδύσεων.

Έργα υψηλού κινδύνου που βασίζονται σε τιμή πετρελαίου άνω των 50 $ και θα άρχιζαν να παράγουν πετρέλαιο στα τέλη αυτής της δεκαετίας, περιλαμβάνουν την επένδυση 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Kuwait Petroleum Corporation στο έργο Lower Fars Heavy Oil φάση 2 και  την ExxonMobil καθώς και  την επένδυση 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Shell στο έργο Bosi.

Επίσης στη  Νιγηρία, το έργο Tupi των Petrobras, Shell και Galp στη Βραζιλία και η επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Bacalhau και το Bacalhau Norte επίσης στη Βραζιλία των ExxonMobil, Equinor, Galp και Sinopec, συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ όταν ανακοίνωσαν την άρση της υποστήριξης τους για την κατασκευή του East-Med έλαβαν υπόψιν τους τα παραπάνω και συγκεκριμένα , το σενάριο πολιτικής πρόβλεψης (FPS) της κοινοπραξίας Inevitable Policy Response (IPR), που ανατέθηκε από τις Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι, η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί  κατά 1,6% ετησίως για να φτάσει τα επιπλέον 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 και στη συνέχεια θα αρχίσει να  μειώνεται κατά 3,5% ετησίως έως το 2040.

Η ΕΕ από την άλλη έχοντας  ως μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει  άμεσα ρωσικά ενεργειακά αντίποινα από τυχόν επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας από την Ουάσιγκτον, θα πρέπει να δεί τον East-Med  και όχι μόνο με τελείως διαφορετική οπτική, αφού οι οικονομίες των χωρών της θα βιώσουν πολύ μεγάλη ύφεση από την αύξηση των τιμών σε όλα τα καταλωτικά αγαθά η οποία θα προκληθεί από την αύξηση  των τιμών της ενέργειας

Η πράσινη ενέργεια δεν φθάνει στην παρούσα φάση ούτε κατά διάνοια για να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ

Τί πρέπει λοιπόν να γίνει;

Εκτίμησή μας είναι ότι  η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει  σθεναρά Ελλάδα και Κύπρο στη ΝΑ Μεσόγειο ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, προκειμένου να δρομολογηθούν τα εξής έργα:

-Hλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου- Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας-ΕΕ

-Ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Κρήτης- Ηπειρωτικής Ελλάδας-ΕΕ

-Κατασκευή East-Med

-Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου- Κρήτης- Ηπειρωτικής Ελλάδας-ΕΕ

https://www.youtube.com/watch?v=PVrel6bVx78

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...