Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ να γίνει νωρίτερα η πρεμιέρα των εφετινών φορολογικών δηλώσεων επισπεύδει και τις διαδικασίες προκειμένου οι έγγαμοι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους.
Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική υπηρεσία όπου οι έγγαμοι φορολογούμενοι, θα μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.
Υπενθυμίζεται ότι οι σύζυγοι από τη στιγμή που έχουν τελέσει γάμο θρησκευτικό ή πολιτικό έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.
Βασικό πλεονέκτημα των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Επίσης δε γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ο σύζυγος είναι επαγγελματίας και προκύπτει οφειλή φόρου αλλά η σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου, τότε δεν γίνεται αυτόματος συμψηφισμός που μπορεί να μηδενίσει την επιστροφή φόρου.
Τονιζεται οτι η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης ειναι στην περίπτωση που:
- Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης.
- Έχει δηλωθεί διάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
- Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
- Λύση του γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται «σε χηρεία».
Προσοχή ομως γιατί οι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις κρύβουν και παγίδες:
- Οι φορολογούμενοι χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων. Αυξάνεται δηλαδή η πιθανότητα κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων διαβίωσης (ΙΧ, κατοικία, δίδακτρα παιδιών κλπ). Με άλλα λόγια, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει το ατομικό του εισόδημα και έτσι αναγκάζεται να πληρώσει φόρο εισοδήματος.
- Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.
- Στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.
Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων. Αυτό σημαίνει ότι για τη χορήγηση επιδομάτων, όπως για παράδειγμα επίδομα ενοικίου, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα όπως δηλώνεται από τους δύο συζύγους στις ξεχωριστές δηλώσεις.
Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
Την επιλογή για χωριστή δήλωση μπορεί να κοινοποιήσει οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο