Οικονομία

''Έρμαιο'' των αγορών η Ελλάδα - Εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού

Εντός του Ιανουαρίου και μάλιστα στο δεύτερο 15ήμερο αναμένεται η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όπως αναφέρει το crisismonitor.gr, αφού πρώτα δημοσιευθεί η αξιολόγηση της Fitch και ενώ οι αποδόσεις και τα spreads έχουν εκτοξευθεί, καθώς ο ρόλος της ΕΚΤ περιορίζεται προοδευτικά και η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας… απέχει.

Τις μηχανές για έξοδο στις αγορές ζεσταίνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με την πρώτη έκδοση για φέτος να προσδιορίζεται στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Fitch που αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου.
 
Προφανώς, με τις αποδόσεις πάνω από το 1,3% και τα spreads στο 1,45% η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται αυξημένη. Το πρόβλημα, πλέον, μετατοπίζεται στην αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους, έναντι της άντλησης κεφαλαίων. Στην πραγματικότητα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές εκτοξεύεται στα επίπεδα που κινούνται τα δάνεια από το ΔΝΤ και τον ESM…

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η Ελλάδα θα δανειστεί 12 δισ. από τις αγορές το 2022. Με δεδομένο ότι το PEPP ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και μετά η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει αλλά όχι με την ίδια ευελιξία στις αγορές ομολόγων για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι ο ΟΔΔΗΧ θα ακολουθήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με τον Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως όλα δείχνουν το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που είχε υποχωρήσει το 2021. Αυτό άλλωστε φαίνεται ότι προεξοφλούν ήδη οι αγορές, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει στο 1,3%, έχοντας ξεκινήσει μια κούρσα από το ιστορικό χαμηλό 0,533% που κατέγραψε στις 5 Αυγούστου.

Για το σύνολο του 2022 σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται ν΄αντλήσει από αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς κινείται πέριξ του 1,30% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το spread να διαμορφωθεί στο 1,43%.

Στο 206% του ΑΕΠ έχει σκαρφαλώσει το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας, παρά την οριακή κάμψη που παρουσιάζει σε απόλυτα μεγέθη.

Καθώς το Δημόσιο χρέος αυξάνονταν λόγω της κρίσης, το ΑΕΠ έφθινε εξαιτίας της συνεπακόλουθης οικονομικής ύφεσης. Η ελληνική οικονομία απέχει από τα προ-covid επίπεδα -παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη του 2021- και από το ΑΕΠ του 2018 ακόμη περισσότερο. Ειδικότερα, η Ελλάδα διέθετε ΑΕΠ 212 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 και το 2019, πριν από την κρίση και μετά τις εκλογές, υποχώρησε στα 205 εκατ. Με την κρίση του κορονοϊού το ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω στα 189,4 δισ. Η πορεία αυτή αποτυπώνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αγρίεψε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στη διαρροή των Τούρκων περί «ευχαριστιών»: Δεν σας σεβαστήκαμε και ούτε θα σας σεβαστούμε

«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της...
Κόσμος 0

"Εμετικό" - "Συγνώμη Χριστιανοί": Σάλος με την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα σχόλια στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι η παράσταση ήταν μια «ερμηνεία του ελληνικού θεού του κρασιού και της...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Έρχεται Αρμαγεδδών-Ο Πούτιν θυμήθηκε το 1941 και έδωσε εντολή να μετακινηθούν κρατικές εταιρείες από τη Μόσχα στα “Ουράλια”

Εξόντωση δεκάδων μισθοφόρων του Κιέβου στην πόλη Νίζιν από τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με ανατίναξη αποθήκης βαλλιστικών...