Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Υφ. Οικονομικών: Νέες μειώσεις φόρων στο Προϋπολογισμό του 2022

Νέες μειώσεις φόρων περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2022, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ σημείωσε ότι όσο και να ψάξει κανείς, δε θα βρει ούτε ένα νέο φόρο σε αυτόν, αλλά και στους δύο προηγούμενους που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι «μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αποδεχθεί το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, κάθε χρόνο, να μειώνει φόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, στον Προϋπολογισμό του 2022, περιλαμβάνονται και νέες μειώσεις φόρων, όπως:

  • Η νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση, όπως προανέφερα.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.
  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.
  • Η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, μέτρο που έχει ως άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.
  • Η επαναφορά στο 55%, από 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.
  • Η παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • Η παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, καθώς και η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
  • Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και η κατάργηση των συγκεκριμένων τελών για τους νέους έως 29 ετών.
  • Η παράταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού, έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Η πρόβλεψη ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
  • Η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, είπε, «θα προβλέπεται ότι το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματίες και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων», ενώ «Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα προσμετρώνται εις διπλούν στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής».

«Ο Προϋπολογισμός επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, και την αναπτυξιακή στόχευση που έχει, από την πρώτη μέρα της θητείας της, αυτή η κυβέρνηση. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας φάνηκε, αφού ήδη έχει καλύψει πάνω από τα δύο τρίτα της ύφεσης με την οποία έκλεισε το 2020. Τους πρώτους 9 μήνες του 2021, η ελληνική οικονομία είναι η δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο κ. Βεσυρόπουλος, τόνισε ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, προχωρά σε μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

1ον. Την επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

2ον. Τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης και

3ον. Την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση διπλασιάζει το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο, προχωρά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες, θεσπίζει πρόσθετο ειδικό βοήθημα για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Εδώ και δυόμισι χρόνια, μεθοδικά, με συνέπεια και συνέχεια, υλοποιούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, παρεμβάσεις που δημιουργούν οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις». 

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά:

«1ον. Τη δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

Μέσα από ευέλικτες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες προχωρά με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων, που παρέμεναν εκκρεμείς για χρόνια, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τα δημόσια έσοδα.

Ο Έλληνας φορολογούμενος υποβάλλει το αίτημά του και μόνο ηλεκτρονικά και, για πρώτη φορά, χωρίς να έρχεται σε καμία δια ζώσης επαφή, βλέπει την υπόθεσή του να επιλύεται μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί από τον νόμο.

Ήδη μειώνεται ο όγκος των εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων, γεγονός που επιδρά θετικά και στα δημόσια έσοδα.

2ον. Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ.

Ο φορολογούμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του για επιστροφή ΦΠΑ, μέσω Taxisnet της ΑΑΔΕ, και εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, βλέπει το σχετικό ποσό που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό, εφόσον η υπόθεσή του κριθεί χωρίς έλεγχο.

Σημειώνω ότι από τον Ιούλιο του 2021, που άρχισε να εφαρμόζεται και να υλοποιείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, για τον συνολικό αριθμό των 13.451 αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ που υποβλήθηκαν το διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2021, το 83,5% των αιτήσεων επιστροφών, που αντιστοιχεί σε 11.325 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, διενεργήθηκε αυτόματα και το συνολικό ποσό ΦΠΑ που επιστράφηκε άμεσα στους δικαιούχους των αιτήσεων αυτών, και απευθείας στους λογαριασμούς τους, ανήλθε σε 552.205.336 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίηση του οικονομικού μας σχεδιασμού.

3ον. Τη δημιουργία στην ΑΑΔΕ νέας ψηφιακής φορολογικής πλατφόρμας, η οποία προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Μέσα από την νέα ψηφιακή πλατφόρμα, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα:

• Να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για όλες τις οφειλές, είτε αυτές βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης είτε εκτός ρύθμισης.

• Να ενημερώνεται για τις πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει μέσω τραπεζών και για τις επιστροφές φόρων που αναμένεται να κατατεθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό ή να συμψηφιστούν με φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές του που είναι σε εκκρεμότητα.

• Να πληρώσει φορολογικές οφειλές με τραπεζική κάρτα απευθείας, μέσω της πλατφόρμας, και

• Να ρυθμίσει τις οφειλές του.

4ον. Την παροχή δυνατότητας στους πολίτες να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους, ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Εφορία για να καταθέσουν πινακίδες.

Ηλεκτρονικά μπορεί να γίνεται, πλέον, και η άρση της ακινησίας των οχημάτων. Ουσιαστικά, με αυτές τις παρεμβάσεις, προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των φορολογούμενων». 

Γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να προσέχει τις τοποθετήσεις της

«Οι κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους», είπε ο κ. βεσυρόπουλος, εξηγώντας τους λόγους: 

1ον. Γιατί είναι ακόμα νωπές οι μνήμες των πολιτών από την πολιτική της υπερφορολόγησης που εφάρμοζαν ως κυβέρνηση.

2ον. Γιατί υπάρχουν τεκμηριωμένα και, κυρίως, συγκριτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι αυτή η Κυβέρνηση, εδώ και δυόμισι χρόνια, υλοποιεί με συνέπεια μια πολιτική μείωσης των φόρων.

Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε είναι: 

• H μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22%.

• H θέσπιση για τα φυσικά πρόσωπα εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αντί του 22% που ίσχυε.

• H μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Υπενθυμίζω ότι είναι η δεύτερη μείωση που γίνεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί η πρώτη μείωση, το 2019, από το 28% στο 24%.

• Η μείωση του συντελεστή φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

• Η  αύξηση από 01/10/2021 του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, στο ποσό των 800.000 ευρώ.

Η πρώτη αυτή κατηγορία αφορά τους συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Το αυξημένο αφορολόγητο όριο αφορά στη μεταβίβαση, με γονική παροχή ή δωρεά, κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου από κάθε γονέα σε κάθε τέκνο, από παππού ή γιαγιά σε κάθε εγγόνι, μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και από κάθε τέκνο σε κάθε γονέα. Ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.

Για τα χρηματικά ποσά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γονική παροχή ή η δωρεά να διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζω ότι για τα χρηματικά ποσά υπήρχε, μέχρι σήμερα, αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10%». 

Τις συγκρίσεις σε σχέση με το παρελθόν τις έχουν ήδη κάνει οι πολίτες

Τέλος, ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι τις συγκρίσεις σε σχέση με το παρελθόν τις έχουν ήδη κάνει οι πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, πέρα από την κρίση ταυτότητας και αξιοπιστίας αλλά και την έλλειψη αφηγήματος, βλέπει να διαψεύδονται όλες οι εκτιμήσεις της». 

«Να υπενθυμίσουμε ότι αμφισβητούσε την πρόβλεψη για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 και διαψεύστηκε. Υπερεκτιμούσε το ποσοστό της ύφεσης για το 2020, το ανέβαζε σε διψήφιο ποσοστό, και διαψεύστηκε. Είχε επενδύσει στην καταστροφολογία, είχε προβλέψει νέα μνημόνια και αύξηση των φόρων και διαψεύστηκε», πρόσθεσε. 

Επεσήμανε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δυόμισι χρόνια μετά και έχοντας αντιμετωπίσει πρωτοφανείς και ασύμμετρες κρίσεις, διατηρεί την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Η διάθεση άνω των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας χωρίς οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς, διατήρησε ζωντανή την οικονομία». 

«Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον», κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...