Οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την αστάθεια του Bitcoin. Αναλυτές απέδωσαν τις απώλειες του Bitcoin στους φόβους για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης όμικρον στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στις προβλέψεις του πακέτου Μπάιντεν για τις υποδομές.
Αυτό το πακέτο περιείχε δύο σημαντικές διατάξεις που αφορούν την αγορά κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, ορίστηκε η έννοια του σύμβουλου επενδύσεων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets broker) ως «κάθε άτομο που (προς εξέταση) είναι υπεύθυνος για την τακτική παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που πραγματοποιεί μεταφορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό άλλου ατόμου». Αυτή η διάταξη φαίνεται να αντιμετωπίζει το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων με ανάλογο τρόπο όπως αυτό των υπόλοιπων commodities και μετοχών, κάτι που εξηγεί εν μέρει την ανησυχία στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Το πιο σημαντικό σημείο όμως που αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι η υποχρέωση να δηλώνονται στην εφορία των ΗΠΑ (IRS) όλες οι συναλλαγές που αφορούν ή εμπλέκουν «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία» από 10.000 δολάρια και πάνω. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με δηλώσεις Δημοκρατικών που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, για να μειωθεί το ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.
Κατά τους ίδιους το κρυπτονόμισμα απώλεσε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις στις 26 Νοεμβρίου, όταν απώλεσε την τεχνική στήριξη των 54.000 δολαρίων. Ανέφεραν δε πως εάν βραχυπρόθεσμα δεν ανακτηθούν αυτά τα επίπεδα, τότε η αγορά θα έχει πρόβλημα.
Το Bitcoin κινείται σήμερα σχεδόν 30% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που είχε καταγράψει (στα 69.000 δολάρια) στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πως οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις λόγω της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί πλέον στις αγορές διεθνώς λόγω της μετάλλαξης όμικρον.
Με βάση την πλατφόρμα Coingecko, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των crypto μειώθηκε σχεδόν 17% στα 2,24 τρισ. δολάρια, όταν τον περασμένο μήνα είχε βρεθεί λίγο πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια.