Πρόκειται για τον γλύπτη και Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κώστα Βαρώτσο, που θα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις στην ΕΚΤ για τη νέα μορφή τους.
Ο σπουδαίος γλύπτης είναι ευρύτερα γνωστός για τον γυάλινο «Δρομέα» στο κέντρο της Αθήνας και την εγκατάσταση που μοιάζει με γαλαξία από διάσπαρτους εκκρεμείς λίθους στο μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας, ωστόσο έργα του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Ο κ. Βαρώτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα στοιχεία που απουσιάζουν από τα χαρτονομίσματα, δίνοντας πιθανά και το στίγμα της δικής του πρότασης:
«Είναι αξιοπερίεργο που δεν υπάρχει ένα δυνατό ελληνικό στοιχείο για να χαρακτηρίζει τους ίδιους τους Ευρωπαίους, που έχουν πολλή Ελλάδα μέσα τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια σηματοδότηση αυτών των δύο βασικών αξόνων που όρισαν την ευρωπαϊκή κοινότητα: δηλαδή η αρχαία ελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο», ανέφερε ο κ. Βαρώτσος
Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ το 2024
Μετά από δύο δεκαετίες κυκλοφορίας, τα τραπεζογραμμάτια θα επανασχεδιαστούν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους πολίτες, στο πλαίσιο διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει σε τελική απόφαση το 2024.
Η διαδικασία επανασχεδίασης θα ξεκινήσει με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα ανατεθεί η συγκέντρωση απόψεων πολιτών από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σχετικά με πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ.
Μια συμβουλευτική ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ, θα υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατάλογο προτεινόμενων νέων θεμάτων.
Τα μέλη της εν λόγω ομάδας έχουν ήδη διοριστεί από την ΕΚΤ βάσει προτάσεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία. Από την Ελλάδα έχει επιλεγεί ο Κώστας Βαρώτσος, καλλιτέχνης και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα σημερινά σχέδια των τραπεζογραμματίων ευρώ βασίζονται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζουν παράθυρα, πύλες και γέφυρες.
«Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν έρθει για να μείνουν. Αποτελούν χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη, ιδίως σε περιόδους κρίσης, και η ζήτηση γι' αυτά εξακολουθεί να είναι ισχυρή», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Έπειτα από 20 χρόνια, έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των τραπεζογραμματίων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης», πρόσθεσε.
Αφού η συμβουλευτική επιτροπή καταθέσει τις προτάσεις της, η ΕΚΤ θα ζητήσει τη γνώμη του κοινού για τα προτεινόμενα θέματα. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός σχεδίου για τα νέα τραπεζογραμμάτια, μετά τον οποίο η ΕΚΤ θα ζητήσει ξανά τη γνώμη του κοινού. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει στη συνέχεια την τελική απόφαση.