Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στις αγορές, με ισχυρές πιέσεις τόσο στις τιμές των μετοχών όσο και του πετρελαίου.
Ωστόσο, αυτό ελάχιστα έχει επηρεάσει τις λιανικές τιμές των καυσίμων στην χώρα μας, οι οποίες κυμαίνονται σε επίπεδα ανάλογα με αυτά προ μηνός.
Πιο συγκεκριμένα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών:
- Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στις 29 Οκτωβρίου στα 1,771 ευρώ, ενώ στις 29 Νοεμβρίου στα 1,763 ευρώ, πτώση δηλαδή απειροελάχιστη.
- Η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν στα 1,514 ευρώ, και στις 29 Νοεμβρίου στα 1,509 ευρώ.
- Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1,168 ευρώ το λίτρο, υποχώρησε σε 1,154 ευρώ.
Πάντως παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι μειώσεις θα φανούν τις επόμενες ημέρες.
Σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κατρακύλησε σήμερα 3,77 δολάρια ή 5,4% και έκλεισε στα 66,18 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Συνολικά, οι τιμές έχασαν σχεδόν 21% για τον Νοέμβριο. Βασική αιτία της μεγάλη βουτιάς των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλη από μετάλλαξη Όμικρον, και την αναζωπύρωση τους φόβους για επιστροφή των lockdowns με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία και την ζήτηση.
Το Brent Ιανουαρίου, το οποίο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, υποχώρησε 2,87 δολάρια ή 3,9% στα 70,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, καταγράφοντας συνολικές απώλειες πάνω 16% για τον μήνα. Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, το πιο κοντινό συμβόλαιο πλέον, έχασε 3,99 δολάρια ή σχεδόν 5.5% και έκλεισε στα 69,23 δολάρια το βαρέλι.
Την κατάσταση πάντως χθες επηρέασε σημαντικά η δήλωση του CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ ότι τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης.
Ο Μπανσέλ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες πριν οι φαρμακευτικές μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα. «Πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα έχουν προς το παρόν την άποψη ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό», παρατήρησε ο Μπανσέλ μιλώντας στους Financial Times.
Ανάλογη πορεία και για το φυσικό αέριο παραδόσεως Ιανουαρίου σημείωσε βουτιά 5,9% την Τρίτη στα 4,567 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, μετά την κατρακύλα της Δευτέρας σε ποσοστό άνω του 11%. Σε μηνιαία βάση οι τιμές έχασαν σχεδόν 16%.
Μεγάλες απώλειες και στα χρηματιστήρια
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,86% ή 652 μονάδες στις 34.483, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,90% στις 4.566 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 15.537 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,44% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1332 δολάρια.
Το κακό κλίμα επέτειναν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Παόυελ. Μεταξύ άλλων, ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα έχει αυξηθεί, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός».
Επιπλέον, δήλωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί το tapering- μεγαλύτερες μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων- καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.