«Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 - 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο», είπε προ ολίγου ο πρωθυπυοργός στην Βουλή για την ακρίβει..
Μόνο που τελευταία έρευνα για το καλάθι της νοικοκυράς σε παγκόσμιο επίπεδο τον διαψεύδει.
Η NetCredit , μια διαδικτυακή εταιρεία δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει συγκεντρώσει το κόστος αγοράς σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα. Η μεθοδολογία συνίστατο στην επιλογή δώδεκα βασικών προϊόντων καθημερινά (ένα κουτί γάλα, μια συσκευασία ψωμί σε φέτες, μια ντουζίνα αυγά, τόνος, τυρί κ.λπ.) και ζύγιση των αποτελεσμάτων της τιμής τους στα κύρια σούπερ μάρκετ ανά χώρα.
Πρόκειται για μια κλίμακα παρόμοια με αυτή του Συγκριτικού Προγράμματος της Διεθνούς Παγκόσμιας Τράπεζας , που επίσης συλλέγει την τιμή των διαφορετικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο, αλλά, χρησιμοποιώντας την ιδέα του εβδομαδιαίου καλαθιού αγορών, εξηγεί πιο αναλυτικά με κατανοητό τρόπο το κόστος σε διάφορα μέρη του κόσμου. Θεώρησαν επίσης σκόπιμο να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ του απόλυτου κόστους και της αναλογίας του στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης .
Η τιμή του εβδομαδιαίου καλαθιού αγορών σε όλες τις χώρες του κόσμου (παμφάγο καλάθι)
Όπως φαίνεται στην Ελλάδα το καλάθι της νοικοκυράς έχει μεγαλύτερο κόστος από χώρες όπως η Ρωσία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες...
Γιατί είναι πιο ακριβό το φαγητό στις αναπτυσσόμενες χώρες από ό,τι στις εδραιωμένες οικονομίες;
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση είναι το επίπεδο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας: ίσως επειδή είναι πιο ανεπτυγμένες χώρες, η βιομηχανία τροφίμων τους θα είναι επίσης πιο ανεπτυγμένη, επομένως θα είναι φθηνότερη. Υπάρχουν μελέτες που αρνούνται ότι αυτή είναι η κύρια πηγή εξοικονόμησης στην παραγωγή τροφίμων. Υπάρχουν όμως και άλλες θεωρίες. Το πρώτο, ότι καθώς υπάρχουν περισσότερες πηγές παραγωγής τροφίμων και ευρέως διαδεδομένη αφθονία , υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στη ζήτηση τροφίμων. Αν το ψωμί ήταν πολύ ακριβό, θα έτρωγα κοτόπουλο, οπότε οι παραγωγοί ψωμιού προσέχουν να μην ανεβάζουν πολύ τις τιμές τους.
Η άλλη πηγή ανισοτήτων είναι ο λεγόμενος πληθωρισμός των τροφίμων , τον οποίο πλήττουν κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες. Μιλάμε για χώρες των οποίων η πληθυσμιακή δομή δεν έχει ακόμη παγιωθεί, με μεγάλες μάζες ανθρώπων να μετακινούνται από την ύπαιθρο ή άλλες μικρές πόλεις σε μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που κάνει τους πυρήνες της ζήτησης πιο απρόβλεπτους . Υποφέρουν επίσης συχνά από έλλειψη σχετικής γεωργικής υποδομής. Από την άλλη πλευρά, τα καιρικά μοτίβα είναι πολύ πιο ευμετάβλητα στην Ινδία ή την Ανατολική Αφρική από ό,τι στην περιοχή της Μεσογείου, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαφέρουν πολύ από καλλιέργεια σε καλλιέργεια.
Τέλος, οι φτωχότερες χώρες τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό και αυτό είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις αυξήσεις των τιμών, ειδικά για εκείνα τα αγαθά με τη μεγαλύτερη ακίνητη ζήτηση. Μπορείτε να σταματήσετε να αγοράζετε ρούχα ή συσκευές, αλλά τρόφιμα, όχι τόσο.