Οικονομία

Έρχεται δύσκολος χειμώνας - Μετά την ενέργεια, η ακρίβεια έρχεται και στο πιάτο μας

Ο φόβος πολλών είναι πλέον η ακρίβεια από την ενέργεια θα περάσει, σε ό,τι αφορά την ένταση και στα βασικά είδη διατροφής που για την ώρα τουλάχιστον είναι ελεγχόμενη.

Οι τιμές φυσικού αερίου σε Βρετανία και Ευρώπη έπεσαν μετά τις δηλώσεις Πούτιν πως η πλήρωση των ενεργειακών αποθηκών των ευρωπαϊκών κρατών θα ξεκινήσουν στις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της FT, η τιμή εκκίνησης τόσο για τον Νοέμβριο, όσο και για τον Δεκέμβριο στη βρετανική αγορά έπεσε σχεδόν 10% αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, Αλεξέι Μίλερ, να αρχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μίλερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Gazprom μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα έχει καλύψει την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωσή τους έως τις 8 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής σε μεγάλη έκταση η ακρίβεια έχει φανεί στο κομμάτι της ενέργειας, ενώ στα υπόλοιπα προϊόντα η επίδραση δεν έχει μεγάλη έκταση. Ο μεγάλος φόβος πλέον είναι η ακρίβεια να περάσει και στα είδη διατροφής και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας εκείνος που θα φέρει ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και αυτό διότι πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων που αυξάνει η ζήτηση.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του ΙΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται σε οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά, αλλά και στο κρέας (αρνί/κατσίκι). Είναι ενδεικτικό πως η τιμή στο κρέας δεν έχει μειωθεί από το περασμένο Πάσχα. «Τσιμπημένες» είναι οι τιμές και στα φυτικά έλαια, τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, ωστόσο εμφανίζεται καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει την 8η μικρότερη αύξηση των τιμών τροφίμων, ωστόσο η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάλογη μελέτη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αναφέρει ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ