Αν και από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι τίποτε δεν έχει κλειδώσει για το πακέτο της ΔΕΘ, πέραν των τριών παρεμβάσεων (πάγωμα έκτακτης εισφοράς και το 2022, διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και το επόμενο έτος και μείωση κατά δύο μονάδες από το 24% στο 22% των εταιρικών κερδών), ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία σαφής κατεύθυνση και αφορά μείωση ΕΝΦΙΑ και «κούρεμα» στο τέλος επιτηδεύματος.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές έτσι ώστε να κλειδώσει το πακέτο. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα ενημερώσουν τους δανειστές, παραθέτοντάς τους μία σειρά από επιχειρήματα για την χρησιμότητα των μέτρων, ζητώντας τους ταυτόχρονα να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εξαγγελία των μέτρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει όλο το φορολογικό πακέτο, όχι μόνο για αυτό που θα ισχύσει άμεσα, αλλά και για αυτό που θα τρέξει μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Ας δούμε αναλυτικά όλες τις παρεμβάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν πριν το τέλος της θητείας της.
- Κατάργηση σε μόνιμη βάση ή τουλάχιστον μείωση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
- Μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που θα ισχύσει από το 2022.
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.
- Παράταση για ένα έτος με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησηςτων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.
- «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το 2021.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όπως συνέβη και κατά το τρέχον έτος.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
- Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
- Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.