Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον καταναλωτή - Αυξήσεις έως 5%

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, στην πλειονότητά τους οι αυξήσεις αυτές είναι «εισαγόμενες», καθώς αφορούν είτε προϊόντα τα οποία εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.
 

Κλιμακώνονται οι ανατιμήσεις στην αγορά, οι οποίες ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ένα νέο κύμα ακρίβειας με αυξήσεις έως 5% στα ράφια βρίσκεται προ των πυλών και απειλεί τους καταναλωτές και την οικονομία.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, στην πλειονότητά τους οι αυξήσεις αυτές είναι «εισαγόμενες», καθώς αφορούν είτε προϊόντα τα οποία εισάγονται απευθείας στην ελληνική αγορά είτε προϊόντα που η παραγωγή τους απαιτεί εισαγωγή πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.

Οπως εξηγούν στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ.», η ελληνική αγορά δείχνει να αντιστέκεται περιορίζοντας το ανατιμητικό κύμα – τουλάχιστον οι μεγάλες αλυσίδες – με εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων. Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες προαναγγέλλουν ότι σύντομα στα ράφια θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις σαν αυτές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες θα φτάνουν έως και 5% σε ορισμένα είδη, με την αρχή να γίνεται σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπορούν να απορροφήσουν καμία αύξηση από τους προμηθευτές τους. Παράλληλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια παραγωγή από καταστροφές και ανομβρία αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των αγροεφοδίων και των ζωοτροφών για την κτηνοτροφία είναι δεδομένο ότι θα ενισχύσουν το ανατιμητικό κλίμα που ήδη υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προβλέψεις του για τις τιμές των τροφίμων αναφέρει ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2020, με τη σταθεροποίησή τους να έρχεται προς το τέλος της χρονιάς. Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, οι οποίες – σε τιμές παραγωγού – είχαν αυξηθεί τον Μάιο κατά 47,2%, έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των τιμών στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο 12μηνο, στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων που προκάλεσε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα και η οποία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, αλλά και στην αυξανόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα. Μάλιστα στις εκτιμήσεις του ανέφερε ότι τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις υποστούν οι καταναλωτές χωρών με μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε αυξήσεις τιμών στα νωπά φρούτα (20,4%), στα νωπά ψάρια (2,2%), στο χοιρινό κρέας (1,7%), στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,6%), στα τυριά (1,1%) ενώ μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των νωπών λαχανικών (6,7%), στα πουλερικά (2,8%), στις πατάτες (2,4%), στο ψωμί και στα δημητριακά (0,6%) αλλά και στα είδη ατομικής φροντίδας (0,4%).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» για τους ανθρώπους του εμπορίου οι μειώσεις αυτές που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι αποτέλεσμα της έντονης πολιτικής προσφορών που ακολουθούν τα σουπερμάρκετ, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών. Τον μήνα Ιούνιο πάντως συνολική αύξηση κατά 0,4% κατέγραψε η ομάδα των προϊόντων «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ