Οικονομία

Κρίση πανδημίας-Γεωοικονομικοί κίνδυνοι: Το χρέος, τα τρόφιμα, οι ανισότητες και οι συγκρίσεις με μεταπολεμικές κρίσεις

Οι οικονομικοί κίνδυνοι δεν προκύπτουν πάντα από την οικονομική δραστηριότητα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι η συνέπεια εκ των προτέρων γεγονότων ή καταστάσεων που δεν σχετίζονται με χρηματοοικονομικές πτυχές. Ωστόσο, οι συνέπειες τόσο της πρώτης όσο και της τελευταίας στην κοινωνική πρόνοια, η οποία βασίζεται στην ικανότητα των κρατών να τη διατηρήσουν, είναι τρομερές από την άποψη της ασφάλειας, αναφέρει η καθηγήτρια Belinda Romero Pedraz, καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας (ESFAS DPLD).

Σε άρθρο της αναλύει τους κινδύνους γεωοικονομικής φύσης, του παρόντος, του πιθανού και του μέλλοντος, με προοπτική βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μέσω λογικών μοντέλων στα οποία αναλαμβάνεται δράση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων όταν εμφανιστούν ή με βάση ένα σχέδιο εκ των προτέρων για να τα προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Στην περίπτωση αυτής της τελευταίας αναμενόμενης στρατηγικής απαιτείται ένα όπλο όπως η οικονομική ευφυΐα και μια συνδεδεμένη και επαγρυπνούσα κοινωνία πληροφοριών.

Υπό την υπόθεση της έλλειψης προοπτικής απέναντι σε ένα πιθανό ενδεχόμενο, αυτό το άρθρο αναλύει την κρίση σε ορισμένους από τους τομείς που σχετίζονται περισσότερο με την οικονομία και την κοινωνική ευημερία και, κατ 'επέκταση, στην πλανητική ασφάλεια και ισορροπία, για να τελειώσει με μια σύντομη προβληματισμός σχετικά με τον ρόλο μας στην ΕΕ και τον ρόλο της στο γεωπολιτικό συμβούλιο.

 

Συνέπειες της πανδημίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα

 

Η πανδημία έχει κατακλύσει τυφλά τη διαδικασία της αργής οικονομικής ανάκαμψης μετά την κρίση του 2008, καθιστώντας την τη χειρότερη γνωστή κρίση σε περίοδο ειρήνης και την τρίτη χειρότερη τα τελευταία 150 χρόνια. Ωστόσο, η εμφάνιση του COVID κατά τους πρώτους μήνες του 2020 έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες δυσκολίες και δημιούργησε νέες, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς να περάσει η παγκόσμια οικονομία από μια συνολική ή σχεδόν πλήρη επίλυση της πανδημίας.

Η εισβολή του COVID σε έναν σαφώς άνισο κόσμο έχει επίσης επηρεάσει τις οικονομίες διαφορετικά. Σύμφωνα με την ειδικό η πανδημία έχει βλάψει τις γηράσκουσες κοινωνίες, όπως η Ευρώπη, ωστόσο, είναι επίσης ακριβώς αυτές οι κοινωνίες που ήταν καλύτερα προετοιμασμένες να για τον ιό, τόσο από άποψη υγείας, με καθολικά συστήματα υγείας, όσο και από την άποψη των στρατηγικών εμβολιασμού. Παρά τη βραδύτητα των διαδικασιών εμβολιασμού και των προβλημάτων παραγωγής, ο κόσμος ήδη γνωρίζει αρκετά αποδεδειγμένα αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ.

Ωστόσο, σήμερα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική ανισότητα: αυτή των εμβολιασμένων παγκόσμιων πολιτών και αυτή των μη εμβολιασμένων . Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ανισότητας θα αντικατοπτρίζονται αμέσως στην οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ των «μη εμβολιασμένων» εθνών θα επιβραδυνόταν, ως συνέπεια της οικονομικής παράλυσης που προκλήθηκε από τον ιό, την έλλειψη εσωτερικών και εξωτερικών επενδύσεων και τη μείωση της κινητικότητας, με επιπτώσεις στον τουρισμό σε αυτές τις κοινωνίες κάτι που αποτελείσημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά και όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους, τη νεολαία και τα ταλέντα.

Πολύ λίγες αναδυόμενες χώρες αναμένεται να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021, γεγονός που θα προκαλέσει επιβράδυνση του ΑΕΠ τους, αν όχι πτώση. Η Κίνα, παρά το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και, χάρη στην κοινωνική της πειθαρχία, έχει ήδη καταφέρει να επιτύχει αύξηση του ΑΕΠ παρόμοια με εκείνη που είχε πριν από την κρίση του COVID.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να φτάσουν στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το τρίτο του 2022, αντίστοιχα, με υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε , για να επιτύχουν ανάπτυξη σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που επιτεύχθηκαν πριν από την πανδημία.

Οι χώρες που δεν μπορούν να βγουν εγκαίρως από την κρίση COVID, οι οποίες είναι δυνητικά εκείνες με τα χειρότερα συστήματα υγείας και τις λιγότερες δυνατότητες να προσφέρουν κοινωνική βοήθεια στον πληθυσμό τους, θα αποτελέσουν μια ετερογενή ομάδα κοινωνικοοικονομικών κινδύνων, με καταστροφικές συνέπειες στη μετανάστευση, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να διαστρέψει τη διαδικασία ανάκαμψης αυτών των κοινωνιών.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική καθυστέρηση στη διαδικασία εμβολιασμού παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση των συστημάτων υγείας σε εκείνες τις χώρες που δεν είναι ισχυρές.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η πανδημία προκάλεσε απώλειες θέσεων εργασίας ισοδύναμες με μείωση της απασχόλησης 495 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, που αποτελεί το 14% του συνόλου των παγκόσμιων εργαζομένων . Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της ιστορικής κατάρρευσης ήταν νέοι, οι γυναίκες και οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος, υπάρχει ένας άλλος πιθανός κίνδυνος για την εύθραυστη κοινωνική ισορροπία: η απογοήτευση της νεολαίας. Ο κόσμος πλέον για πολλούς νέους δεν είναι πολύ ελπιδοφόρος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια γενετική πόλωση με επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη διακυβέρνηση, καθώς αυτοί που κυριαρχούν και επιβιώνουν αποτελεσματικά σε αυτόν θεωρούνται ένοχοι για τα δεινά του κόσμου .

Η πανδημία έχει επίσης αποκαλύψει τεράστιες ψηφιακές ανισότητες. Σε μια εποχή που η χρήση της τεχνολογίας και η ανάγκη χρήσης της για εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς έχουν καταστεί απαραίτητες, οι ανισότητες έχουν αποκαλυφθεί ανησυχητικά: το 60% των ενηλίκων του κόσμου στερείται ψηφιακής γνώσης και το ποσοστό των μαθητών χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή κυμαίνεται από 25% στην Κίνα έως 65% στην Ινδονησία . Το κλείσιμο σχολείων σε πολλές περιοχές του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από μια πρωτοφανή εκπαιδευτική πτώση, την αύξηση της πείνας και της παιδικής εργασίας.

Το ψηφιακό χάσμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια ολοκληρωμένη ανάκαμψη και να αποσυνδέσει τις κοινωνίες, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανισότητες και θραύση της κοινωνικής συνοχής και διακυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές αυτοματοποίησης της αγοράς εργασίας δεν αποτελούν καλή σχέση για τους λιγότερο ψηφιακά ειδικευμένους εργαζομένους

Στην καθαρά οικονομική τάξη, η ίδια η απάντηση στις άμεσες συνέπειες στο κράτος πρόνοιας των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία έχει οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου χρέος. Παρά την προβλέψιμη αύξηση της δημοσιονομικής πίεσης τα επόμενα χρόνια για την ανακούφιση των συνεπειών του χρέους, η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για την προώθηση πολιτικών βιωσιμότητας, επενδύσεων σε νέες αγορές ή έρευνας και ανάπτυξης. Είναι μια κληρονομιά που οι νέες γενιές θα αντιληφθούν άδικα, με τις πιθανές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που μερικές φορές ευνοεί η αίσθηση της αδικίας.

 

Κλιματική αλλαγή: Δεν υπάρχει εμβόλιο

 

Οι συνέπειες της πανδημίας δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Το ίδιο το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ θεωρεί την κλιματική αλλαγή, για δεύτερη συνεχή χρονιά και παρά την εμφάνιση του COVID, ως τον υψηλότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο κόσμος, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο. Αν και η άνευ προηγουμένου διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας με την εμφάνιση της πανδημίας προκάλεσε αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών CO2 13, τα τελευταία δεδομένα που εξήχθησαν από το Google Mobility Data αντικατοπτρίζουν μια αύξηση των εκπομπών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μια μικρή διακοπή κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος που σημειώθηκε στις αρχές του έτους, κάτι που φαίνεται να δείχνει ότι μόλις ομαλοποιηθεί η οικονομική δραστηριότητα, τα επίπεδα CO2 αναπόφευκτα θα επιστρέψουν στις κανονικές τους αναλογίες.

Ο δείκτης Carbon Monitor, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις εκπομπές σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, υποδηλώνει κυρίως μείωση σε εκείνες που αντιστοιχούν στις εμπορευματικές μεταφορές και στις εσωτερικές μεταφορές, γεγονός που ενισχύει την προοπτική επιστροφής στην αντίθετη κανονικότητα πριν από το COVID.

Ωστόσο, πρέπει να προστεθεί ότι ήδη το 2019 σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις ενεργειακές δαπάνες. Το ετήσιο βιβλίο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Στρατηγικού Περιοδικού έδειξε ότι η κατανάλωση ενέργειας πριν από την κρίση μειώθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το 2018. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε 16 χρόνια .

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και επιδεινωμένη από την πολυκρίση του COVID, το αιώνιο πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας έχει υποβαθμίσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων. Η καθυστερημένη επίλυση της κρίσης μπορεί να ενισχύσει αυτήν την τάση σε ένα σημείο όπου οι κοινωνικές συνέπειες υπερβαίνουν το πεδίο της ασφάλειας. Τα ιστορικά στοιχεία μας δείχνουν ότι τα τρόφιμα και η γεωργία είναι βασικοί παράγοντες για την ειρήνη. Όταν το ένα ή το άλλο είναι σπάνιο, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη 17 .

Με έναν παγκόσμιο πληθυσμό που έχει διπλασιαστεί σε αριθμό τα τελευταία 50 χρόνια τα συστήματα τροφίμων σήμερα παγκοσμιοποιούνται και ο καταναλωτής απαιτεί όλα τα είδη αγαθών όλο το χρόνο. Υπάρχουν καλλιέργειες, όπως καφές ή καπνός, των οποίων η παραγωγή καταναλώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε χώρες εκτός της παραγωγής τους.

Μετά την κρίση COVID, η τιμή των βασικών τροφίμων αυξήθηκε κατά 27%. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συσσώρευση της Κίνας, με την οποία ήθελε να αποκαταστήσει την επισιτιστική ανεπάρκεια και να την ασφαλίσει. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη αύξηση των τιμών και οι επιπτώσεις στην κινητικότητα και των δύο προϊόντων και του προσωπικού που απαιτείται για τη συλλογή τους, λόγω της πανδημίας, αύξησαν σημαντικά το κόστος των αλυσίδων εφοδιασμού, γεγονός που οδήγησε ορισμένες χώρες παραγωγής σε απροθυμία να εξάγουν, προκειμένου να διασφαλίσουν την τοπική τους κατανάλωση.

Γνωρίζουμε ήδη ότι, στα οικονομικά, μια προσφορά κάτω από τη ζήτηση προκαλεί είτε αύξηση των τιμών είτε μια προσπάθεια να αγοράσουν τα αγαθά και να τα αποθηκεύσουν για να προστατευθούν από επακόλουθες αυξήσεις αυτών. Εάν συνεχιστεί αυτή η δυναμική, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στην οποία οι φτωχότεροι θα έχουν ακόμη λιγότερη αγοραστική δύναμη για να επιβιώσουν και οι πλουσιότεροι θα έχουν πληθωρισμό σε βασικά προϊόντα που, μεταξύ άλλων επιπτώσεων, μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη και τροφική φτώχεια.

Στην Ευρώπη, η επαναλαμβανόμενη σημασία της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) δείχνει τον βαθμό στον οποίο η επισιτιστική ασφάλεια έχει καταστεί στρατηγικός άξονας και βασικό στοιχείο της ανθεκτικότητας .

 

ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ

 

Η κρίση της πολυμέρειας που υπήρχε ήδη πριν από την πανδημία απειλεί την ασφάλεια των λεγόμενων «μεσαίων δυνάμεων» στις διασταυρώσεις . Με αξιοσημείωτη ικανότητα επιρροής σε θέματα εμπορίου, διπλωματίας και παγκόσμιας υγείας και μια κοινή οικονομική δύναμη μεγαλύτερη από εκείνη των δύο πιο ευημερούμενων οικονομιών στον πλανήτη, αυτά τα κράτη πρέπει να αυξήσουν την ικανότητά τους για ανθεκτικότητα ώστε να αποτελούν τον άξονα των διεθνών σχέσεων και ενίσχυση των θεσμών στο γεωπολιτικό συμβούλιο.

Τα περιοριστικά μέτρα που απορρέουν από την πανδημία, όπως το κλείσιμο των συνόρων, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των κοινών δράσεων. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο, Φιλ Χόγκαν, τόνισε πριν από σχεδόν ένα χρόνο ότι οι πολιτικές αρπαγής αποθεμάτων και οι πολιτικές αυτάρκειαςπρέπει να αποτελούν μόνο έναν εξαιρετικό και προσωρινό πόρο .

Μια μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου φαίνεται αναπόφευκτη, έτσι ώστε ο μηχανισμός διαιτησίας να ευνοεί την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και των αλυσίδων αξίας και να μειώνει τις πολωτικές εντάσεις που δημιουργούνται από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ και τη συνακόλουθη δυναμική προστατευτισμού της πανδημίας.

Η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση της «θεματικής διπλωματίας», για να προκαλέσει κοινά συμφέροντα με άλλες μεσαίες δυνάμεις και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει τον ρόλο της, πράγμα που είναι τόσο απαραίτητο για τη δημιουργία μεγαλύτερης πολυεθνικής συνοχής 26 .

Επιστρέφοντας σε καθαρά οικονομική άποψη, η πανδημία οδήγησε σε πτώση οικονομικών δεικτών παρόμοια με εκείνη που προέκυψε από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η αστάθεια των χρηματιστηριακών δεικτών και η ενίσχυση προϋπάρχοντων προβλημάτων, όπως η υπερμεγέθης χρηματοπιστωτική οικονομία ή οι επιπτώσεις των νομισματικών πολιτικών στη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς, αυξήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο.

 

Χρέος, ΑΕΠ και ανισότητα

 

Η κρίση COVID έχει έρθει σε μια εποχή που ένας μεγάλος αριθμός χωρών με επιρροή είχαν ήδη χρεωθεί σημαντικά, ως συνέπεια της τελευταίας κρίσης του 2008, και με σοβαρά προβλήματα στον χρηματοοικονομικό και εμπορικό τομέα, ακόμα άλυτα ή με τάση ενίσχυσης .

Πριν από την πανδημία COVID-19 και από το 2010, υπήρχε ένα τέταρτο κύμα συσσώρευσης παγκόσμιου χρέους που αντιπροσώπευε την ταχύτερη και ευρύτερη αύξηση του χρέους σε πέντε δεκαετίες. Πριν από αυτό το νέο κύμα προηγήθηκαν τρία προηγούμενα, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 με την πετρελαϊκή κρίση. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι ότι κατέληξαν να γίνονται γενικευμένες και σχεδόν πανταχού παρούσες χρηματοοικονομικές κρίσεις. Η πρόσφατη οικονομική ιστορία μας δείχνει ότι μετά από μια περίοδο κρατικού χρέους, εάν αυτό δεν επιλυθεί, αναπόφευκτα προκύπτει μια μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη πριν από την εξάπλωση του COVID τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020, η πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ στις χώρες της G20 είχε αρχίσει να μειώνεται αργά αλλά σταθερά. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη το 2019 μειώθηκε στο 2,9%, έναντι 3,7% το 2018. Τα ποσοστά επενδύσεων επίσης, από την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης, παρέμειναν χαμηλά.

Ορισμένοι οικονομολόγοι συγκρίνουν με τη μεγάλη πτώχευση του 1929, ιδίως όσον αφορά την κατάρρευση τόσο της απασχόλησης όσο και του ΑΕΠ σε μεγάλο μέρος των παγκόσμιων οικονομιών, και ιδίως των πιο προηγμένων. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε πρωτοσέλιδα σε εξειδικευμένα περιοδικά που μιλούν για το «χειρότερο ΑΕΠ από την εφεύρεση του ΑΕΠ». Εκτός από τις αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών τρόπων μέτρησης της ανάπτυξης μιας χώρας, δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή στη σύγχρονη ιστορία κατά την οποία ο πλούτος να έχει μειωθεί τόσο πολύ σε ένα χρόνο.

Οι τρέχοντες δείκτες ανισότητας είναι παρόμοιοι με εκείνους που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1930. Αλλά, πάνω απ 'όλα, υπάρχει μια σαφής και καταστροφική σύμπτωση μεταξύ αυτών των δύο παγκόσμιων κρίσεων: η συστημική τους φύση, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τους μαθηματικούς οικονομικούς δείκτες.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων κρίσεων είναι επίσης εντυπωσιακές. Αν και στη μεγάλη κρίση, η κυβερνητική δράση ήταν μάλλον αργή (η Νέα Συμφωνία στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 1933), η οποία προκάλεσε την έξοδο από την κρίση σε μια μακρά δεκαετία, σε αυτήν που προκλήθηκε από τον κορονοϊό η κρατική απάντηση, με πρωτοφανείς αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, ήταν σχεδόν άμεση.

Μερικές από τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης του COVID συζητούνται από τους αναλυτές, κι έχουν να κάνουν με πιθανή αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως. Παρά το επιτόκιο και την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν αποκλείονται ως συνέπεια των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις.

 

Οικονομικά μοντέλα και οικονομική ευφυΐα

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα μοντελοποίησε, στο έγγραφο “Παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές”, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, βάσει της προβλεπόμενης ικανότητας ελέγχου των λοιμώξεων και του ποσοστού και της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Τα μοντέλα κυμαίνονται μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλιστικής απαισιοδοξίας, αναλύοντας τις κοινωνικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση, την υγεία και, προφανώς, την οικονομία. Αυτά τα μοντέλα έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα από όλους τους τομείς που απαρτίζουν το λεγόμενο κράτος πρόνοιας: εκτιμήσεις, υποθέσεις ειδικών, προηγμένα μαθηματικά και συνδυασμοί πολλαπλών μακροοικονομικών. Τα μοντέλα δεν σκοπεύουν παρά να μας προετοιμάσουν για τα πιθανά σενάρια που θα έρθουν.

Παρά το γεγονός ότι βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και διαθέσιμα μέσα για να βγει από αυτήν, για να επιστρέψει, τουλάχιστον, σε μια πραγματικότητα παρόμοια με την προηγούμενη, η αλήθεια είναι ότι το παγκόσμιο μέλλον σχηματίζεται από εμάς. Οι νέες προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης, ενώ επιλύουμε τα προβλήματα του παρόντος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ