Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911,42 μονάδες

Διαπραγμάτευση σε ένα στενό εύρος και εστίαση σε μεμονωμένους τίτλους ήταν η εικόνα του χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο επανήλθε από την πασχαλινή ανάπαυλα προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες του μέσα σε ένα μοιρασμένο ταμπλό.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 911,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 908,44 μονάδων (-0,21%) και 914,71 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 635 χιλ. τεμάχια.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,07%, στις 2.214,34 μονάδες, ενώ στο +0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.350,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 617,99 μονάδες.

Στο επίκεντρο η Attica Bank και η Πειραιώς

Δεύτερο συνεχόμενο limit down για τη μετοχή της Attica Bank, η οποία προσγειώθηκε στα επίπεδα των 0,14 ευρώ, εν αναμονή της έκδοση πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ενεργοποίηση του "νόμου Χαρδούβελη” για τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση του ελληνικού Δημοσίου. Στην μετοχή δεν υπήρχαν εντολές αγοράς, παρά μόνο πώλησης, με το ανεκτέλεστο να προσεγγίζει τα 1,8 εκατ. τεμάχια.

Στο επίκεντρο ήταν και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία από το πρωινό -8% έφτασε έως και το +15%, συνεχίζοντας την έντονη ημερήσια μεταβλητότητα που έφερε τη μετοχή σε ένα εύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ 2 και 2,5 ευρώ. Η μετοχή θα εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με την αγορά να αναμένει την 7η Μαΐου, όταν θα εισέλθουν οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου και ο τίτλος θα επηρεάζει τον τραπεζικό δείκτη.

Ανώδυνη διόρθωση

Συνολικά πάντως, τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η αγορά προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διόρθωση των τίτλων της χωρίς να χάσει τα επίπεδα, η διατήρηση των οποίων συντηρεί την τάση για κίνηση υψηλότερα. Ωστόσο, η βελτίωση της ρευστότητας αλλά και τα καλύτερα σημεία εισόδου χαρτοφυλακίων με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθούν οι αντοχές του ΧΑ έναντι πιθανόν διεθνών αναταράξεων.

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο, έχει διέλθει πάνω από το όριο των 600 μονάδων, ατενίζοντας τη μεγάλη ακανθώδη περιοχή αντίστασης των 670 με 800 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaos Markets. Σε αυτόν τον δείκτη οι μακροπρόθεσμες διαγραμματικές εκτιμήσεις χωλαίνουν, γι’ αυτό ακριβώς και πρέπει να πατάμε αργά και σταθερά στις βραχυπρόθεσμες ενδείξεις, όπως, για παράδειγμα, στη διαπίστωση της ύπαρξης ενός ανοδικού βατήρα στην περιοχή των 570 μονάδων, που έχει ως σκοπό την κατάκτηση των 670 μονάδων, αναφέρει ο κ. Μάνθος. 

Ισχυρή η ζήτηση για το ομόλογο

Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο βγήκε για τρίτη φορά φέτος στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, βλέποντας και στην πράξη το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους. Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση έκλεισε στη ζώνη του 0,20%, βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική καθοδήγηση του 0,28%.

Η απόδοση αυτή ήταν ένα ακόμη θετικό βήμα για τη συμπίεση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη φυσικά και του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poors.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 15,21%, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της +3,04%, ενώ Eurobank και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με άνοδο 2,4% έκαστη. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Jumbo, Βιοχάλκο και Coca Cola.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας υποχώρησε κατά 4,07%, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 2,40%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Εθνική, Titan και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ