Σύμφωνα με ουκρανικές διαδικτυακές πηγές, 3 μαχητικά πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εθεάθησαν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους.
Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε πως αυτά τα αεροσκάφη εξαπέλυσαν ένα πλήγμα υψηλής ακριβείας έναντι κρίσιμων υποδομών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Οδησσού χρησιμοποιώντας τακτικούς steath πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kh-69. Αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις εσωτερικές βάσεις όπλων των μαχητικών όσο αυτά πετούσαν πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. Οι στόχοι που έπληξαν θεωρήθηκαν «στρατηγικοί».
Οι ρωσικοί πύραυλοι Kh-69 χρησιμοποιούνται συνήθως για επιχειρήσεις υψηλής ακριβείας, εξαιτίας της ικανότητας του πυραύλου να πετάει απαρατήρητος μέχρι τον στόχο του. Εξαιτίας αυτού, τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτίσουν αυτές τις ρωσικές απειλές.
Εκτός από τα πυραυλικά πλήγματα κατά ουκρανικών στόχων στην περιοχή της Οδησσού, τα 3 ρωσικά Su-57 λέγεται πως πραγματοποίησαν επίσης ηλεκτρονικές επιθέσεις έναντι ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας. Κατά την διάρκεια αυτών των αποστολών χρησιμοποιήθηκαν οι παθητικοί αισθητήρες των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου Himalaya των Su-57, οι οποίοι εντόπισαν ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα στο έδαφος.
Δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες της επιχείρησης των αόρατων μαχητικών της Μόσχας, ωστόσο δεδομένου του εντυπωσιακού ιστορικού χρήσης του πυραύλου Kh-69 πιστεύεται πως τα Su-57 ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις επιθετικές αποστολές τους.
Τραγωδία η Απώλεια του Ποκρόβσκ
Σε άλλη πρόσφατη είδηση, ο πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας Ukrmetallurgprom, Ολεξάντερ Καλένκοβ, προειδοποίησε τον κόσμο για τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής κατάληψης της πόλης του Ποκρόβσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πόλη αποτελεί ένα κρίσιμο βιομηχανικό κέντρο για την χώρα, όπως επίσης και μία από τις σημαντικότερες πηγές μεταλλουργικού άνθρακα. Ο μεταλλουργικός άνθρακας με την σειρά του είναι απαραίτητος για την παραγωγή ατσαλιού.
Δεδομένων όλων αυτών και πάντα βάσει των δηλώσεων του Καλένκοβ, η εάν η Ουκρανία χάσει τον έλεγχο του Ποκρόβσκ τότε θα μειωθεί σημαντικά η μεταλλουργική παραγωγή του κράτους. Σήμερα η Ουκρανία παράγει σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ατσαλιού ετησίως, ωστόσο χωρίς το Ποκρόβσκ αυτό του νούμερο θα μπορούσε να μειωθεί στους 2 με 3 εκατομμύρια τόνους.
Όπως προαναφέραμε αυτό θα συμβεί γιατί το Ποκρόβσκ αποτελεί μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ουκρανικό κέντρο εξόρυξης μεταλλουργικού άνθρακα, ο οποίος είναι κρίσιμος για την μεταλλουργική βιομηχανία.