Ποιες είναι οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ;
Ο παρακάτω χάρτης εξετάζει τις κορυφαίες 25 χώρες σε αυτήν τη μέτρηση. Όπως σημειώνει ο Avery Koop του Visual Capitalist, βρίσκονται σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία. Συγκεκριμένα, καμία χώρα της Νοτίου Αμερικής ή της Αφρικής δεν βρίσκεται στη λίστα.
Αν και νούμερο ένα στην παγκόσμια σκηνή όσον αφορά το συνολικό ΑΕγχΠ, οι ΗΠΑ κατέχουν την πέμπτη θέση με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 63.051 δολάρια.
Λουξεμβούργο: 143.203 USD κατά κεφαλή το 2025. ...
Ιρλανδία: 112,769 USD κατά κεφαλή το 2025. ...
Ελβετία: 96.788 USD κατά κεφαλή το 2025. ...
Νορβηγία: 95.165 USD κατά κεφαλή. ...
Δανία: 78.068 USD κατά κεφαλή. ...
Ηνωμένες Πολιτείες: 77,653 USD κατά κεφαλή. ...
Σιγκαπούρη: 75.250 USD κατά κεφαλή.
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες χώρες με μικρότερα πληθυσμιακά μεγέθη έχουν υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Για παράδειγμα, η Ισλανδία είναι ψηλά στην λίστα με 57.189 $, αλλά ο πληθυσμός του νησιού είναι μόνο περίπου 342.000 άνθρωποι. Ομοίως, ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου είναι κάτω από 633.000, αλλά είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο κατά κεφαλήν.
Δημιουργία πλούτου
Πώς λοιπόν αυτές οι χώρες έγιναν τόσο πλούσιες;
Κοιτάζοντας την ιστορία, οι περισσότερες χώρες με υψηλό εισόδημα πέρασαν από ένα παρόμοιο γραμμικό ταξίδι. Ξεκινώντας με οικονομίες που βασίζονταν στη γεωργία, πέρασαν μια περίοδο ταχείας εκβιομηχάνισης και τελικά έγιναν οικονομίες που βασίζονται στις υπηρεσίες.
Στο Λουξεμβούργο σήμερα, μία από τις κορυφαίες βιομηχανίες είναι οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, για παράδειγμα. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις κορυφαίες βιομηχανίες στις επόμενες πέντε πλουσιότερες χώρες:
Ελβετία:
Τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, γεωργία
Ιρλανδία:
Φυσικοί πόροι (συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της αλιείας, της δασοκομίας και της εξόρυξης), φαρμακευτικά προϊόντα
Νορβηγία:
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υδροηλεκτρική ενέργεια, θαλασσινά
ΗΠΑ:
Ακίνητα, υγειονομική περίθαλψη, τεχνολογία
Σιγκαπούρη:
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μεταποίηση, πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Οι πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου πιθανότατα θα παραμείνουν στην κορυφή για το ορατό μέλλον, αν και ορισμένες ενδέχεται να βιώσουν την ανάπτυξη. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, η εγχώρια αγορά αρχίζει να συρρικνώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Ανεξάρτητα, ο πλούτος αυτών των χωρών σήμερα είναι εκπληκτικός, με την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο να έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 415 φορές περισσότερο από την φτωχότερη χώρα του κόσμου.