Σαφή προειδοποίηση στη Φέντεραλ Ριζέρβ ότι μία πιθανή απρόσμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της θα πυροδοτούσε επιτοκιακές αυξήσεις και μεγάλες εκροές κεφαλαίου από τις αναδυόμενες αγορές, απηύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), λίγο πριν από την έναρξη των εαρινών συνόδων του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι εαρινές συνεδριάσεις των δύο κορυφαίων οργανισμών λαμβάνουν χώρα την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, με ΗΠΑ και Κίνα να προηγούνται και Ευρώπη με αναπτυσσόμενο κόσμο να υπολείπονται στην κούρσα της ανάπτυξης.
Ήδη, αναλυτές κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αποκλίσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συγκριτικά με αυτές που είχαν παρατηρηθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το ΔΝΤ, σε αναλυτικό κεφάλαιο του World Economic Outlook, μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία, που αναμένεται να αναθεωρηθούν ανοδικά, αναφέρει ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες σηματοδοτήσουν μία μεγαλύτερη ανησυχία για κίνδυνο πληθωρισμού, τότε ο κόσμος πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες αντίστοιχες με το «taper tantrum» του 2013. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για κάθε αύξηση της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας για τα αμερικανικά επιτόκια, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά ένα τρίτο.
Για να αποφευχθεί μια επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις αναδυόμενες αγορές, οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη και διάφανη επικοινωνιακή πολιτική σχετικά με τη μελλοντική νομισματική πολιτική σε διαφορετικά σενάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο τόνισε μεταξύ άλλων ότι μια περαιτέρω καθοδήγηση της Fed για τα πιθανά μελλοντικά σενάρια θα ήταν χρήσιμη.
Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι εργάζεται με τις χώρες της Ομάδας του G20 ώστε να συμφωνήσουν σε έναν παγκόσμιο κατώτατο εταιρικό φόρο. Προσέθεσε επίσης ότι στόχος της στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να αναζητήσει τρόπους σε διεθνές επίπεδο για να βελτιωθεί η πρόσβαση όλων των χωρών στα εμβόλια και να δοθούν κίνητρα στις χώρες να στηρίξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η Γέλεν υπογράμμισε ακόμη ότι είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα για να συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα και να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε κρίσεις και βεβαίως όλοι οι πολίτες να μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης των κυβερνήσεων.
Αναστολή πληρωμής χρέους από τις φτωχές χώρες
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι αναμένει από Κίνα, ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες της ομάδας του G20 να παρατείνουν το πάγωμα των διμερών πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους έως το τέλος του 2021. Η Πρωτοβουλία Αναστολής της Εξυπηρέτησης Χρέους του G20 έχει ήδη βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αναβάλουν πληρωμές συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2020 και επιπλέον 7,3 δισ. δολαρίων έως τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως δήλωσε ο Μαλπάς μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η επέκταση της εξυπηρέτησης του χρέους έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα εξοικονομήσει ακόμη περισσότερα χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι φτωχές χώρες για να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορονοϊού και να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αναγκαία μια «πραγματική ελάφρυνση του χρέους» μακροπρόθεσμα, ώστε οι φτωχότερες χώρες να μπορέσουν να φέρουν τα επίπεδα του χρέους τους σε πιο μέτρια επίπεδα.