Εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει η αποτυχία των lockdowns, τα οποία έχουν οδηγήσει την αγορά σε οικονομικό σοκ.
Η πολύμηνη καραντίνα όχι μόνο δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, αλλά τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί δεν έχουν αποδώσει. Υπό αυτό το πρίσμα, η οικονομία συνεχίζει να δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, με το μηνιαίο κόστος να υπολογίζεται στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, κάθε επιπλέον εβδομάδα που το λιανεμπόριο στην Αττική παραμένει κλειστό κοστίζει επιπλέον 200.000.000 ευρώ!
Με τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται στα 32,8 δισ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο ασκούνται ισχυρές δημοσιονομικές πιέσεις, καθώς ο Προϋπολογισμός βρίσκεται ήδη εκτός στόχων και θεωρείται βέβαιη η αναθεώρησή του. Άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται συνεχώς ασκήσεις… επί χάρτου, με όλα τα σενάρια επέκτασης του lockdown και με γνώμονα τις αντοχές των κρατικών ταμείων.
Οριζόντια μέτρα στήριξης, αντί για στοχευμένα
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο αναγκάζεται να εφαρμόσει οριζόντια μέτρα στήριξης και όχι στοχευμένα, όπως είχε υπολογίσει αρχικά, γι’ αυτό και προαναγγέλλει πως θα… αρκεστεί σε παρατάσεις των υφιστάμενων μέτρων για τον μήνα Μάρτιο, όπως είναι η μείωση ενοικίων, οι αναστολές εργασίας, αλλά και η πληρωμή της 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ωστόσο, για να καμφθούν οι αντιδράσεις της αγοράς, πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μια σειρά από μέτρα, όπως οι πάγιες δαπάνες, το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», αλλά και η ρύθμιση για το μη επιστρεπτέο ποσοστό στις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3.
Πρόκειται για πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Απρίλιο του 2021 και θα αντικαταστήσουν τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υιοθετώντας πιο στοχευμένη δράση. «Θα διατηρήσουμε τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης όσο παρατείνεται το lockdown, δεν θα σχεδιάσουμε νέο πακέτο μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Τα κονδύλια έχουν εξαντληθεί
Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε πως, με τις διαρκείς παρατάσεις του lockdown, έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια στήριξης που είχαν προϋπολογισθεί για το 2021, στα οποία προστέθηκαν και τα κονδύλια του «React EU», που επίσης είχαν εγγραφεί στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα τελευταίο «πακέτο» στήριξης, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.