Οικονομία

"΄Ώρα μηδέν" για την τροπολογία για τη νέα εθνική - προσωρινή σύνταξη για 70.000 δικαιούχους

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για  τη νέα προ- προσωρινή εθνική  σύνταξη των 360 -384 ευρώ, σύμφωνα με το capital.gr

Ο λόγος για τη σύνταξη την οποία θα καταβάλλει ο e- EΦΚΑ στο ύψος της εθνικής σύνταξης, σε όσους έχουν αιτηθεί σύνταξη και δεν έχουν λάβει προσωρινή, σύμφωνα με όσα έχει ήδη εξαγγείλλει ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης.

Με άλλα λόγια το ύψος της προ -προσωρινής σύνταξης θα κυμαίνεται μεταξύ 360 ευρώ και 384 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε συνταξιούχου.

Όποιος έχει αιτηθεί σύνταξη, έχοντας κλείσει μόλις 15 χρόνια, ασφάλισης, θα λάβει προ-προσωρινή σύνταξη ύψους 360 ευρώ, όση δηλαδή θα έπαιρνε ως οριστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προ-προσωρινή (εθνική) σύνταξη θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, φτάνοντας στο μέγιστο στα 384 ευρώ, για όποιον έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.

Όποιος έχει πάνω από 20 χρόνια ασφάλισης (πχ 21, 30, 35 κλπ.), θα εισπράξει και πάλι 384 ευρώ ως προ-προσωρινή σύνταξη, σαν να είχε μόνο 20 χρόνια ασφάλισης.

Σημειώνεται πως η νέα, προ-προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής, δεν καταργεί την υφιστάμενη προσωρινή, η οποία ανέρχεται στο 70% -80% των αποδοχών των ασφαλισμένων.

Το υφιστάμενο "καθεστώς” της προσωρινής σύνταξης παραμένει σε πλήρη ισχύ και έτσι όσοι δικαιούνται προσωρινή, θα τη λάβουν κανονικά μετά από τη λήψη της προ-προσωρινής (εθνικής) σύνταξης.

Επίσης, τονίζεται πως δεν αλλάζει τίποτα και σε σχέση με το "καθεστώς” υπολογισμού των οριστικών συντάξεων, όπως αυτός έχει καθορισθεί από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση ο οποίος ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο.

Με βάση τις καταρχάς εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας, κοντά στους 70.000 συνταξιούχους θα είναι δικαιούχοι της προ-προσωρινής (εθνικής) σύνταξης, ενώ προβλέπεται η καταβολή της σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, δηλαδή γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Μαζί με την προ-προσωρινή (εθνική) σύνταξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες από τη στιγμή της αίτησης για την οριστική σύνταξη.

Έτσι για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα με 22 χρόνια ασφάλισης, ο οποίος κατέθεσε αίτηση σύνταξης τον Απρίλιο του 2020, τον Μάιο του 2021, εκτός από την προ-προσωρινή σύνταξη (εθνική) των 384 ευρώ, θα λάβει και αναδρομικά για 10 μήνες, δηλαδή των ποσό των 3840 ευρώ (10 μήνες Χ 384 ευρώ).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...